Upozorenje na zagađenje vazduha zbog požara na deponiji u centralnoj Srbiji 1Foto FoNet: Marko Dragoslavić

Požar na deponiji u Kraljevu u centralnoj Srbiji stavljen je 15. avgusta „pod kontrolu“, ali su nadležni preporučili građanima da izbegavaju provetravanja prostorija i skrate boravak na otvorenom dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuke se odnose na sve građane Kraljeva, a posebno na starije, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća, saopštila je Inspekcija za zaštitu životne sredine Kraljeva.

Novi požar na deponiji izbio je 15. avgusta rano ujutru, četiri dana posle prethodnog.

Prema rezultatima merenja automatskih stanica, vrednosti nedozvoljenih čestica u vazduhu su 15. avgusta ujutru bile na visokom nivou.

Kraljevački opozicioni pokret Lokalni front objavio je Instagramu snimak iz vazduha lokalnog radija Sloboda na kojem se vidi beli dim iznad grada i kritikovao vlast da nije adekvatno reagovala, prenosi RSE.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lokalni front (@lokalnifront)

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić odbacio je kritike i rekao da su netačni navodi da građani nisu obavešteni o trenutnom kvalitetu vazduha.

U saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu Grada navodi se da su građanima informacije „dostupne u svakom trenutku, budući da se na zvaničnom sajtu nalazi baner na kome mogu u realnom vremenu da imaju uvid u kvalitet vazduha na teritoriji Kraljeva“.

Navodi se i da nadležni u Kraljevu putem saopštenja upoznaju građane sa kvalitetom vazduha i promenama koje nastaju.

Deponija na „Kulagića adi“ ponovo gori jer su „nepoznata lica palila neke krevete“, rekao 15. avgusta za Radio televiziju Srbije direktor lokalnog prduzeća „Čistoća“ Novica Lišanin.

„Tamo nema otvorenog plamena, a beli dim se diže jer su četiri cisterne na terenu i gase neprestano“, rekao je Lišanin.

Dodao je da je upućen poziv i lokalnim privatnim preduzećima da pošalju mehanizaciju, kako bi se zemljom prekrio deo koji gori.

Ovo nije prvi požar na deponijama u Srbiji u ovoj godini.

U maju se dvadeset dana dim širio Užicem na zapadu zemlje, zbog požara na regionalnoj deponiji „Duboko“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari