Predsednik SAD Barak Obama obećao je, uoči govora pred oba doma Kongresa, da će ekonomsku krizu preinačiti u priliku za Ameriku tako što će stimulativni paket „težak“ 787 milijardi dolara iskoristiti da „prokrči put budućem prosperitetu“. Obama je jasno stavio do znanja da namerava da iskoristi obimnu potrošnju vlade da poveća ulogu države u životima Amerikanaca.

Obama ove nedelje obeležava trenutak kada će za sobom ostaviti prvih mesec dana provedenih na funkciji, koji su bili ispunjeni teškoćama, i uložiti napor da uspostavi kontrolu nad političkom agendom. Stopa njegove popularnosti i dalje je iznad 60 odsto, a budući da demokrate kontrolišu Kongres, pruža mu se dobra šansa da se probije uz pomoćnove politike.

On je izdvojio 15 milijardi dolara od stimulativnog novca za hitne mere da bi obezbedio zdravstvene usluge za siromašne. „To znači da će do trenutka kada većina vas dođe kući, biti obezbeđen novac za pomoć20 miliona ugroženih Amerikanaca u vašim državama da pokriju troškove zdravstvenog osiguranja“, rekao je Obama. On je uputio ozbiljno upozorenje protivnicima stimulativnog paketa, koji je on potpisao prošle nedelje, da prestanu da se igraju politike kada je rečo tom pitanju. Obama će sutra obelodaniti i budžet koji će obuhvatiti inicijativu za unapređenje američkog zdravstvenog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari