Upozorenje RHMZ na porast vodostaja Dunava: Ovo je pet najkritičnijih tačaka 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je izdao upozorenje da će vodostaj reke Dunav biti u velikom porastu.

Iz zavoda navode da se na pet mesta u Srbiji očekuje da će biti pređena granica redovne odbrane od poplava, sa tendencijom daljeg rasta.

Dostizanje i prevazilaženje granica redovne odbrane od poplava očekuje se: kod Bezdana 19. septembra, kod Apatina 19/20. septembra, a kod Bogojeva, Bačke Palanke i Novog Sada 20/21. septembra sa tendencijom dalјeg porasta.

Oni dodaju da je vodostaj Dunava u većem porastu do Novog Sada, nizvodno u umerenom porastu sa tendencijom većeg porasta naredna četiri dana.

Prema podacima koji su dostupni na njihovom sajtu, najveći rast vodostaja Dunava očekuje se u Apatinu u subotu. On će prema najavi tada sa 673 centimetara preći granicu redovne odbrane od 600 centimetara i približiti se granici vanredne odbrane, koja je u Apatinu na 750 centimetara.

Tamo se, već od četvrtka, očekuje prelazak granice odbrane a takođe se slična situacija sutra očekuje i u Bezdanu.

U subotu se, prema najavama na sajtu RHMZ-a, očekuje prelazak granice odbrane u Novom Sadu, gde će vodostaj reke preći nivo granice odbrane za 87 centimetara. U Bačkoj Palanci se toga dana očekuje sličan scenario jer će vodostaj preći granicu odbrane za 72 centimetara, dok će u Bogojevu nivo vodostaja Dunava preći taj nivo za 46 centimetara. U Bezdanu će tog dana nivo vodostaja preći granicu za 140 centimetara. Očekuje se da će se ti nivoi povećavati.

Što se tiče vodostaja Tise, on je u stagnaciji sa manjeg porasta u naredna četiri dana. Vodostaj Save je u umerenom porastu sa tendencijom porasta naredna dva dana, dok je vodostaj Velike Morave je u stagnaciji sa tendencijom manjeg kolebanja naredna dva dana.

„Vodostaji na Dunavu i Savi su u domenu srede visokih i srednjih vrednosti za ovo doba godine“, navode na sajtu RHMZ-a

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari