Uprava carina: Više od 2.000 paklica cigareta zapljenjeno na aerodromu i Horgošu 1Foto: Uprava carina

Carinski službenici su prethodnih dana, u saradnji sa policijom, u dva odvojena slučaja zaplenili više od 2.000 paklica cigareta i gotovo dva kilograma duvana u ličnim koferima ili onima koji su poslati kao pošiljka primaocima u inostranstvu.

Poslednji takav slučaj zabeležen je 21. jula 2024. godine na izlazu graničnog prelaza Horgoš, kada je na red za redovnu kontrolu pristigao autobus sa putnicima koji su se iz Bugarske uputili ka Francuskoj.

Tokom detaljne kontrole prtljaga, u prtljažniku autobusa je otkriven i jedan kofer za koji niko od putnika nije potvrdio vlasništvo, ali je vozač autobusa objasnio da je reč o pošiljci koju je preuzeo na prevoz do krajnje destinacije.

Čim su otvorili kofer, carinski službenici su konstatovali da u njemu nema ničeg drugog sem cigareta raznih robnih marki: “Marlboro“, “Camel“, “Karelia“, “Rothmans“ i “Parliament“.

Ceo sadržaj kofera, u koji je stalo ukupno 923 paklice krijumčarenih cigareta, zadržan je do okončanja prekršajnog postupka.

Sa nepoštovanjem propisanih limita za prenos akcizne robe u prtljagu, carinici su se susreli i 13. jula na graničnom prelazu Aerodrom Nikola Tesla, kada su u saradnji sa policijom, otkrili 1.320 paklica cigareta i 1,8 kilogama duvana koje je jedna putnica zapakovala u kofer.

Slučaj je otkriven kada se jedna putnica po preuzimanju prtljaga uputila ka zelenom kontrolnom prolazu namenjenom putnicima koji nemaju ništa da prijave.

Sve cigarete su privremeno zadržane do okončanja postupka pred nadležnim sudom.

Prema važećim propisima Republike Srbije, duvan i duvanski proizvodi mogu biti deo ličnog prtljaga putnika, ali je njihova količina ograničena na 50 cigareta, 25 cigarilosa, 10 cigara, 50 grama duvana ili na odgovarajuću kombinaciju navedenih akciznih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari