Uprava Laze Lazarevića: Protest dela zaposlenih je protivzakonit 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Povodom prosta jednog dela zaposlenih Klinike za psihijatrijske bolesti Dr „Laza Lazarević“, uprava ove ustanove saopštila je da organizovanje ovakvog štrajka suprotno zakonu kao i mišljenju Ministarstva zdravlja.

– Uprava pomenute zdravstvene ustanove obaveštava javnost da je, u skladu sa članom 57. Zakona o zdravstvenoj zaštiti i mišljenjem Ministarstva zdravlja (od 26. oktobra 2022. godine), zabranjeno organizovanje štrajka u jedinstvenim urgentnim zdravstvenim ustanovama koje pružaju hitnu medicinsku pomoć i obezbeđuju prijem i zbrinjavanje hitnih stanja – navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da je Klinika zatražila krajem oktobra „mišljenje Ministarstva zdravlja Republike Srbije, koje je ujedno i njen osnivač, a u kom se nedvosmisleno navodi da je ta klinika specifična i jednistvena u Republici Srbiji, te da potpada pod odredbu člana 57. stav 1. Zakona o zdravstvenoj zaštiti kao celovita zdravstvena ustanova i ne može imati obaveze utvrđene članom 3. stav 1. Uredbe o minimumu procesa rada za vreme štrajka u zdravstvenim ustanovama.“

– Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, dr Radeta Panića ponovo pokušavajući da podstakne deo zaposlenih i lica koja ne rade u Ustanovi na nelegalan protest u cilju urušavanja zdravstvenog sistema i lišavanja zdravstvene zaštite pacijenata na teritoriji od 2.5 miliona stanovnika direktno ugražava rad jedine zdravstvene ustanove koja po Uredbi Vlade jeste u nadležnosti da prinudno zbrinjava lica opasna po sebe i okolinu. Pomenuti pokušaj pravljenja haosa, urušavanja zdravstvenog sistema kao osnovnog stuba svakog društva i neosnovani napadi na politiku Vlade i predsednika Aleksandra Vučića imaju isključivo političku pozadinu i kao takvi neće uspeti da naruše rad jedne od najznačajnijih zdravstvenih ustanova u zemlji. Klinika neće zabranjivati proteste već će nastaviti da obezbeđuje kontinuirani rad na koji je obavezana Uredbom Vlade i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti – ističe se u saopštenju i na kraju dodaje da „Klinika za psihijatrijske bolesti Dr „Laza Lazarević“, neće dozvoliti dalje uznemiravanje pacijenata, narušavanje ugleda Institucije, kao ni dodatnu stigmatizaciju psihijatrijskih ustanova i terapijskih procedura“.

Protest radnika u klinici Laza Lazarević počeo je pre tri meseca. Njihov osnovni zahtev je razrešenje direktorke Karličić koju optužuju za mobing i revanšizam. Oni su se danas opet okupili ispred Klinike.

Doktorka Ljiljana Simić, jedna od učesnica protesta, pre protesta rekla je za Danas da su zaposleni u prethodnom periodu  imali razgovore sa predstavnicima ministarstava.

– Mi smo ministarstvima dostavili dokumentaciju koju imamo a koja potvrđuje naše tvrdnje o nezakonitom postupanju direktorke. Razgovori su bili otvoreni a predstavnici ministarstava su bili otvoreni za razgovore. Naši napori idu u dobrom smeru i ja očekujem da će se naš problem vrlo brzo rešiti – kaže dr Simić.

Podsetimo, pre mesec dana zaposleni u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“,  predali su zahteve i premijerki Ani Brnabić za smenu direktorke te ustanove Ivane Stašević Karličić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari