Uprava za izvršenje krivičnih sankcija demantuje da je “zatvorenik” pokušao bekstvo iz saniteta pa poginuo 1Foto Uprava za izvršenje kivičnih sankcija

Upreva za izvršenje krivičnih sankcija demantovala je navode pojedinih medija da je “zatvorenik iskočio iz saniteta Hitne pomoći u toku transporta i nakon toga poginuo”.

Najoštrije odbacuiju ovu dezinformaciju i ističu da nijedno lice lišeno slobode nije poginulo na auto-putu Beograd-Niš niti se bilo šta slično desillo.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija podsećaju da je svaki novinar dužan da poštuje Zakon o javnom informisanju i medijima i njegov član 9 koji je jasan u pogledu toga da su urednik i novinar dužni da s pažnjom primerenom okolnostima i u skladu sa pravilima novinarske struke, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost.

“Na žalost, u ovom slučaju zakon nije ispoštovan i objavljena je uznemirujuća vest sa naslovom da je „zatvorenik hteo da pobegne, pa poginuo“, a bez prethodne provere sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija. Uprava zahvaljuje svim medijima koji su proverili verodostojnost ove dezinformacije i nisu je preneli na svojim portalima”, navode u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari