Uprava za vanredne situacije Kragujevac upozorile sugrađane na grmljavinske nepogode sa pljuskovima 1Foto: Z. S. M.

 

Kao što je Dans već jutros najavio Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorava narandžastim meteo alarmom na grmljavinske nepogode sa pljuskovima, danas poslepodne i uveče i to za područja Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga.

Za ponedeljak 3. jun crveni meteo alarm predviđen za Pomoravski, Podunavski, Braničevski, Borski i Zaječarski upravni okrug. U svim ostalim upravnim okruzima, sutra u ponedeljak se predviđa narandžasti meteoalarm.

Prognozira se da će u ponedeljak doći do pojave intezivnih pljuskova i veće količine padavina za kratko vreme, krupnog grada i olujnog vetra u oblasti najjačih oblačnih razvoja.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih poteškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima), problemi u saobraćaju i transportu, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizika od iniciranja pojave vatre, problema u telekomunikacijama.

Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Imajući u vidu najavljenu prognozu koja može da prouzrokuje veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja, pripadnici Uprave za vanredne situacije Kragujevac su u cilju preduzimanja preventivnih i operativnih mera od podne na terenu i obilaze kritične tačke na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, a kako bi se adekvatno reagovalo, na sprečavanju i ublažavanju posledica od nevremena, nadležne gradske komunalne službe su u stanju pripravnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari