rtsFoto: Shutterstock/BalkansCat

U saopštenju koje potpisuje predsednik UO RTS i koje je na sajtu RTS preneto u celini, Upravni odbor reaguje na kadrovske promene na mestu direktora programa Televizije.

U saopštenju koje je potpisao Branislav Klanšček, predsednik UO RTS, stoji da ni dan kasnije posle informacije o kadrovskim promenama na RTS koju je objavio portal Udruženja novinara Srbije, „menadžment“ javnog servisa nije se udostojio da zvanično o tome obavesti Upravni odbor.

Kako se dodaje, vest da je dosadašnji direktor programa Vladan Čkrkić otišao u penziju, i da je generalni direktor Dragan Bujošević na to mesto postavio Sašu Barbulovića, dosadašnjeg urednika Jutarnjeg programa RTS, PR služba je potvrdila novinskom udruženju ne smatrajući bitnim i važnim da o tome obavesti ni građane Srbije preko svog sajta niti Upravni odbor.

„Još jednom je dokazano da se radi o visokom neprofesionalnom ponašanju generalnog direktora koji očito kadrovske promene ne smatra važnim jer o tome nije obavestio UO RTS, kao organ upravljanja JMU RTS. (član 17. Zakona o JMS). Ovaj primer je samo jedan u nizu sramotnih činova pokušaja generalnog direktora kako bi omalovažio UO. Napominjem da imenovanje direktora programa spada u nadležnost generalnog direktora i u tom smislu on nije prekršio Zakon, ali se svakako radi o vrhunskom neprofesionalizmu. Možete li zamisliti situaciju da UO imenuje neke od glavnih i odgovornih urednika, što jeste nadležnost UO, a da o tome ne obavesti generalnog direktora? UO je uvek o svojim odlukama prvo obaveštavao generalnog direktora iako to ne piše u Zakonu, ali se takve stvari podrazumevaju i stvar su profesionalizma i pristojnog ponašanja“, stoji u saopštenju.

Dodaje se, nažalost, postaje evidentno da je, kako npr. u slučaju „anonimnog menadžmenta“ tako i u ovom, ponovo dokazano da aktuelni generalni direktor nema nameru da uspostavi zdravu i profesionalnu komunikaciju sa UO i da nastavlja sa produbljivanjem „narušenih poslovnih odnosa“ na RTS, i nastavlja:

„Koliko god da je to van svake poslovne logike, ipak je i posle ovog slučaja jasno da će u tom pravcu nastaviti i dalje. UO izražava zabrinutost zbog ovakvog odnosa i prema javnosti.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari