Možda Čeda Jovanović i nije tako loš 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

Na današnji dan, 110 godina unazad, dnevni list “Mali žurnal” objavio je tekst u kome iznosi dobre strane Čede Jovanovića, tadašnjeg upravnika oficirske zadruge.

Tekst se javio kao reakcija na kritike ovog činovnika od strane drugih listova, sa ciljem da javnost upozna sa njegovim vrlinama, pre nego donese sud o Čedinom karakteru i radu.

Smatrajući da javnost zaslužuje pravu i objektivnu sliku stvarnosti, “Mali žurnal” je na današnji dan objavio demant na članke koji kritikuju i napadaju rad bivšeg oficira i jednog od osnivača oficirske zadruge – Čede Jovanovića.

Ukazujući na zasluge upravnika Jovanovića, tekst treba da upozna čitaoce i sa dobrim stranama njegovog rada, a ne samo sa lošim, kako su to činili drugi mediji.

“U svima tim člancima videli smo da se napada rad upravnika; a ni jednog članka ne vidosmo, koji bi išao na to da iznese i zasluge koje je upravnik učinio zadruzi i njenim članovima.”

Naime, pod rukovodstvom upravnika Čede Jovanovića, mala i obična ustanova, postala je jedna od najboljih, najuređenijih i najvećih institucija u Srbiji, uprkos zloglasnim optužbama za loše upravljanje pomenutog čelnika. Da je stanje takvo, potvrdio je i general Nogi, najveći ratnik XX veka, pri obilasku zadruge.

Pored dobrobiti koje je učinio za zadrugu, upravnik je vrednoćom i strpljenjem uspeo da zavede red u kome su svi članovi pomenute ustanove zadovoljni. Oni, pak, koji nisu bili vredni, izbačeni su iz zadruge te ih verovatno zato sujeta izaziva da pišu loše o aktuelnom upravniku.

“Čovek ni jedan nije bez mana, ali isto tako ni jednog čoveka nema, koji u sebi nema i dobrih strana”, zaključuje „Mali žurnal„, pustivši javnost da donese pravi i objektivan sud o valjanosti upravnika Čede.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari