Upućen zahtev Vladi Srbije da 17. jun bude neradan dan zbog početka Kurban bajrama 1Foto FoNet Ana Paunković

Stranka budućnosti i razvoja uputila je danas Vladi Srbije zahtev da 17. jun proglasi neradnim danom za pripadnike islamske veroispovesti, zbog početka Kurban bajrama.

Kurban bajram ove godine, kako su naveli u saopštenju, ove godine počinje u nedelju, 16. juna.

„Obzirom da Kurban bajram traje četiri dana i da je prvi dan u nedelju 16. juna, tražili smo od Vlade Srbije da donese zaključak kojim se 17. jun za pripadnike islamske veroispovesti u Srbiji određuje kao neradan dan“, piše u saopštenju.

Dodali su da je Vlada Srbije povodom pravoslavnog Božića, koji je ove godine bio takođe u nedelju, 7. januara, omogućila da 8. januar – drugi dan Božića i prvi radni dan u nedelji, bude neradan.

„Takođe smo predlažili da se poslodavcima preporuči da zaposlenima koji rade 17. juna obezbede prava koja pripadaju zaposlenima za rad na dan praznika koji je neradan dan. Predložili smo i da se pitanje verskih praznika uredi na sistematičan i trajan način“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nedavno je u Registar političkih stranaka upisalo Stranku budućnosti i razvoja (SBR), koja je 13. politička partija bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari