Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je juče sa predsednicom vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i potpredsednicom Vlade Srbije Zoranom Mihajlović. Kako nam je rečeno u službi Poverenika, Jankovićeva je ukazala na potrebu da se uradi jedinstvena evidencija, odnosno baza podataka o rodno zasnovanom nasilju.


Ona je Mihajlovićevoj predložila da teme sednica Koordinacionog tela na šestomesečnom nivou budu pritužbe koje izanalizira služba Poverenika, ali i druga pitanja, poput diskriminacije žena prilikom zapošljavanja. Na taj način, kažu iz službe poverenice, dva tela bi tešnje sarađivala i pratila međusobni rad. Kako nam je rečeno, u toku ove sedmice poverenica Janković će imati niz sastanaka sa ministrima – Nebojšom Stefanovićem, Srđanom Verbićem, Nikolom Selakovićem, jer, navode, sva ta ministarstva imaju važnu ulogu u zajedničkom poslu u borbi protiv diskriminacije.

Jankovićeva je u prethodne dve sedmice razgovarala s većim brojem predstavnika nevladinih organizacija, između ostalog, sa Sonjom Liht iz Beogradskog centra za političku izuzetnost, Milanom Antonijevićem iz Jukoma, Majom Stojanović iz Građanskih inicijativa, Bobanom Macanović iz Autonomnog ženskog centra, ali i sa ombudsmanom Sašom Jankovićem i poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, šefom misije OEBS u Srbiji Peterom Burhardom i direktorom USAID programa za reformu pravosuđa i odgovornu vlast Lorensom Veterom.

Mihajlovićeva je na prvom sastanku sa poverenicom izjavila da će Srbija postati zemlja u kojoj će sve marginalizovane grupe biti potpuno integrisane u društvo, zemlja u kojoj se poštuju ljudska prava svih građana, bez diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari