Urađena prva transplantacija srca u ovoj godini, a jedno "da" spasilo četiri života: Zašto u Srbiji ima malo donora? 1foto (BETPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U Srbiji je urađena prva transplantacija srca u ovoj godini. Intervenciju je uradio tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući jednom DA – spasena su četiri života, urađene su i transplantacije bubrega i jetre.

U našoj zemlji, na novi organ kao lek, čeka više od 2.000 ljudi. Mnogo je i onih koji nisu dočekali – Jer i dalje nema dovoljno tih neophodnih DA. Nedavno se još jedan mladi život ugasio, zato što nije stiglo važno, neophodno DA, da za jednog 21-godišnjeg mladića novo srce stigne na vreme. To je, kako kaže profesor Svetozar Putnik, nešto sa čim profesionalci nikada ne mogu da se pomire.

„Prošle godine smo uradili pet transplatacija srca, mi pokušavamo da zamenimo tu metodu ugradnjom veštačke pumpe ali to nije dugotrojno rešenje“, kaže profesor Putnik za RTS.

Urađena prva transplantacija srca u ovoj godini, a jedno "da" spasilo četiri života: Zašto u Srbiji ima malo donora? 2
Foto: RTS/printscreen

Na transplataciju čeka između 50 i 60 ljudi, a stalno imamo priliv novih pacijenata koji ili čekaju u bolničkim uslovima na transplataciju, što znači da su životno ugroženi ili im se uradi neka procedura poput ugradnje veštačke pumpe pa čekaku na transplataciju u kućnim uslovima.

„To je bolest koja ne bira, od kardiomiopatije, koja pogađa sve uzraste, do srčanih zalizaka“, navodi profesor Putnik.

Kaže da se već 11 godina Klinički centar bori da program transplatacije srca pokaže da možemo da postignemo iste rezultate kao i najbolji centri u svetu.

„To je standarni medicinski program koji se u svetu odvija punih 60 godina. Nama ne preostaje ništa drugo osim da se borimo za svaki život, i mi smo punih 11 godina pripravni za tu proceduru u svakom trenutku“, naglasio je profesor Putnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari