Urbanista: Zavod za zaštitu spomenika kulture što pre da obnovi zaštitu kuće Laze Lazarevića 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda trebalo bi što pre da obnovi zaštitu kuće u kojoj je živeo naš pesnik i lekar Laza Lazarević i da time otkloni i najmanju mogućnost da ona bude ugrožena ili porušena, rekla je FoNetu urbanista Dubravka Galić iz Stranke slobode i pravde.

Galić je istakla da smo prethodnih godina bili svedoci da se sa obnavljanjem zaštite spomenika kulture namerno odugovlači, kako bi se to vreme iskoristilo da se zdanje poruši i da na tom mestu počne gradnja ekskluzivnih objekata sa preskupom cenom kvadrata, a bez ikakve kulturne vrednosti.

Sve je manje kuća koje autentično opisuju stil i način života Beograda sa kraja 19. veka, rekla je Galić i dodala da je kuća Laze Lazarevića svedok jednog vremena i epohe kada se iz male turske varošice Beograd okrenuo Evropi i izrastao u evropsku metropolu.

Ona je ukazala da je arhitektura te kuće spoj akademizma i srpsko-vizantijskog stila i kao takva vredna je očuvanja i zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari