Uredba Vlade o zabrani zapošljavanja „tera“ lekare iz Srbije

Ostavite komentar


  1. Problem može da se ublaži uvođenjem porodičnog lekara gde bi iz budžeta lekari dobijali 70% od plate lekara opšte prakse a ukupna visina primanja bi zavisila od broja pacijenata koji su pod njegovom kontrolom. Rasteretili bi se domovi zdravlja, lekar bi davao upute, prepisivao lekovi a čak i sa sobom imao određene lekove i sl. On bi bio na raspolaganju, da tako kažem, svima od 7 do 77 godina u okviru porodice. Možda broj zainteresovanih lekara u početku ne bi bio veliki ali sam siguran da bi posle nekog perioda taj broj bio značajan.
    Pozdrav!

  2. Dodjite u Raču Kragujevački u Dom Zdravlja i uverite se šta se radi u vezi zapošljavanja lekara i medicinskih sestara,kakva 2026 godina kakvi bakrači,zaposlenje po partijskoj liniji i zaposlenje medicinskih sestara sa kursom od 4 meseca.
    Toliko o zdravstvu u Srbiji.
    Hvala.

  3. Tek onda bi nastao problem, a i ne bi bilo moralno da se doktori koji su studirali 6 godina zaposle kao porodicni lekari. Bez ikakvih mogucnosti za specihalizaciju. Zamislite jos da imaju na to taj teret da moraju da obuhvate znanjem i odraslu i pedijatrijsku populaciju, u bilo koje radno vreme i na sve to uz mizernu platu da prime 30% manje nego lekari opste prakse. A plata je 108hiljada. Uz sav taj stres bolje je raditi u prodavnici, nego taj posao. A sto se tice prvobitne teme, kao i sve u nasoj zemlji, neresivo i tuzno.

  4. Nakon citanja ovog teksta, ja sam zbunjeniji nego pre citanja. Ovde su izmesani podaci iz 2011 i 2022. I vrapci znaju da se broj domova zdravlja, ambulanti i bolnica u Srbiji nije skoro uopste promenio poslednjih 40 godina. To znaci da fizicki ne mozete uvecati broj zaposlenih lekara u njima jer se broj lekarskih ordinacija takodje nije promenio. Prakticno, mladi lekar dobiju posao samo kad stari lekar ode u penziju – uskoci u njegovu ordinaciju. Vlada mase sa fantomskom listom „Top 100“ najboljih studenata u generaciji garantujuci im stalno zaposlenje – a niko ne zna ko je na tom spisku. Takodje nema potvrde da svi oni stvarno dobiju stalan posao. Interesantno je da skoro niko od tih desetkasa ne zeli da bude hirurg. Vecina svrsenih lekara pokusava naci posao ovde a manji deo odlazi. Jedan od razloga je – ocajno znanje stranog jezika. Interesantna je i cinjenica da medicinu studira skroman broj dece iz Beograda – u odnosu na ostatak Srbije i Crnu Goru. Pre su Crnogorci vedrili i oblacili po nasim bolnicama – ali taj trend je istorija. Da li iko zna – koliko sada ima lekara na birou?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.