Predsjednik Odbora za sanaciju pljevaljske Husein-pašine džamije Đorđije Džuverović, predsjednik Islamske zajednice Pljevlja Bahrija Brahić, gradonačelnik Pljevalja dr Filip Vuković i direktor sarajevske firme „Sikra“ Nedim Stambol, potpisali su novi ugovor za nastavak radova na sanaciji Husein pašine džamije.

U nastavku radova, planira se izrada haremskog zida i uređenja okolnog prostora u dvorištu džamije. Projekat je uradila sarajevska firma „Studio Restauro“, a odobrio ga je Zavod za zaštitu spomenika kulture Cetinje. Vrijednost kompletnih radova je 370.000 evra, a zbog obimnosti posla izvodiće se po fazama, odnosno kako budu pristizala finansijska sredstva. Ugovorena je prva faza radova, izgradnje kamenog zida u glavnoj ulici od čaršije u dužini od 83 metra sa izradom glavne kapije na istom mjestu gdje je bila i prije rušenja 1959. godine.

Vrijednost ugovorenih radova je 81.705,10 evra, a odnosi se na pripremu terena, rušenje starog dijela, izradu novog temelja sa temeljnim kamenim zidom, zidanje ogradnog zida od sedre sa svim završnim radovima, bravarskim i stolarskim. Nakon poslednje sanacije Husein pašine džamije 1888. godine, ovo je jedan od najvećih poduhvata koji je urađen od njenog postojanja. Projekat je bio izazov za arhitekte, umjetnike i izvođače radova. Radovi na sanaciji same džamije su trajali dvije godine, a utrošeno je 632.000 evra. Husein pašina džamija je zadužbina Husein paše Boljanića, a sagrađena je 1569. godine, a od 1961. godine je upisana u registar Zavoda za zaštitu spomenika kulture Crne Gore kao nepokretno dobro Prvog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari