Opština Pirot infrastrukturno oprema industrijsku zonu za buduće investitore koji će prilikom otvaranja pogona imati niz pogodnosti koje daju Vlada i lokalna samouprava. U toku su radovi na izgradnji saobraćajnice u zoni u kojoj su izgrađene i dve trafo-stanice, a rade se i vodovodna i kanalizaciona mreža i ulična rasveta. Vrednost svih tih radova je oko 35 miliona dinara.


Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže za naš list da je opština otkupila zemljište od privatnih vlasnika, a razmenjeno je i zemljište sa Vodoprivredom za buduću industrijsku zonu koja se za sada prostire na 15 hektara.

– Industrijska zona infrastrukturno se uređuje kako bismo bili spremni da je ponudimo zainteresovanim investitorima. Prošle godine smo od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dobili 13 miliona dinara za izgradnju dve trafo-stanice od po jednog megavata i rasvetu. One su izgrađene i priključene na gradsku elektromrežu. U toku je izgradnja glavne saobraćajnice u zoni, dužine oko 300 metara. Za njenu izgradnju u okviru MEGA projekta Američke agencije za razvoj USAID dobili smo 97.000 dolara i osam miliona od Ministarstva za NIP. Vrednost te investicije je oko 15 miliona dinara. Paralelno sa ovom saobraćajnicom radi se kišna i fekalna kanalizacija. Vrednost te investicije je 2,5 miliona dinara. Biće postavljena i ulična rasveta i izgrađeni trotoari. Od Ministarstva za NIP smo dobili i pet miliona dinara za ravnanje terena. Na toj lokaciji je, dakle, urađena elektro i vodovodna i kanalizaciona mreža. Investitori koji budu kupovali parcele moći će da se priključe na vodovodnu, kanalizacionu i elektromrežu. Put koji se gradi u industrijskoj zoni biće veza između Ulice Nikole Pasića i budućeg magistralnog puta Pirot – Niš, kaže Kostić.

On dodaje da će posle izgradnje kompletne infrastrukture Javno urbanističko preduzeće izvršiti preparcelizaciju industrijske zone, a minimalna kvadratura jedne parcele je oko 600 metara kvadratnih.

– Kad se izvrši preparcelizacija, raspisaćemo konkurs i svako može da konkuriše za jednu ili više parcela, u zavisnosti od potreba i tehnologije kojom će se baviti. Radimo i elaborat o povoljnim cenama zakupa prostora kako bismo privukli što više investitora. Očekujem da se radovi na izgradnji infrastrukture i ravnanja terena završe do kraja septembra, a u oktobru i novembru i preparcelizacija prostora koji će potom na proleće, kad krene građevinska sezona, biti spreman za grinfild investicije – kaže Kostić.

Pored industrijske zone nalaze se i zgrade Autotransportnog preduzeća, površine tri hektara koje stoje prazne i koje mogu da se koriste za braunfild investicije.

– Ova industrijska zona je jako važna za Pirot. I država je prepoznala da ove industrijske zone mogu da budu pokretači ekonomskog razvoja svake sredine, posebno razvoja malih i srednjih preduzeća koja zapošljavaju manji broj radnika. U ovom trenutku je teško reći koliko će radnika naći posao u budućoj industrijskoj zoni grada, jer to zavisi od pogona koji će se otvarati – kaže Kostić.

Pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović kaže da će industrijska zona Pirot biti spremna za potencijalne investitore u skladu sa Uredbom Vlade o subvencionisanom davanju u zakup građevinskog zemljišta za poslovne namene koja se očekuje ove jeseni.

Povlašćene cene

– Po završetku infrastrukturnog opremanja koje je pri kraju, opština Pirot treba da uradi elaborat koji će podneti Vladi za odobravanje povlašćenih cena. Pored subvencija koje odobrava Vlada, i opština će smanjiti cene pojedinih komunalnih usluga budućim investitorima. Oni će tako biti potpuno oslobođeni plaćanja taksi i naknada Fondu za građevinsko zemljište i JP „Vodovod i kanalizacija“ za izradu dokumenata. Pored toga, plaćaće 50 posto cena usluga čišćenja i iznošenja smeća „Komunalcu“ i usluge korišćenja vode i kanalizacije JP „Vodovod i kanalizacija“. Ovo su velike pogodnosti za sve potencijalne investitore – kaže pomoćnica predsednika opštine za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović. – Agencija za promociju izvoza SIEPA usmerava zainteresovane investitore ka nama. Javljaju se i sami. Interesuju se, a ima ih iz zemlje i inostranstva, iz pojedinih zemalja Evropske unije. Realno je očekivati da na proleće iduće godine krenu neke od tih investicija. Interesovanje postoji, i to iz oblasti savremenih tehnologija, pogotovu onih koje odgovaraju novim standardima u zaštiti životne sredine – kaže Petrovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari