U Organizaciji boraca Narodnooslobodilačkog rata u Pljevljima, uveliko teku pripreme povodom obilježavanja 69 godina od Pljevaljske bitke.

OBNOR Pljevlja je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje opštine Pljevlja realizovao čišćenje i uređenje spomenika na području grada. Tokom protekla dva mjeseca, dva radnika su o trošku Zavoda za zapošljavanje radili na čišćenju i obnovi 19 spomenika.

Predsjednik OBNOR Pljevlja, Vidoje Despotović je rekao da očekuje da će do kraja godine biti završen projekat rekonstrukcije i obnove spomenika na Stražici, u čijoj kripti se nalaze posmrtni ostaci 412 boraca i strijeljanih rodoljuba u Pljevaljskoj bici iz 14 crnogorskih opština i izrazio nadu da će iduća 70. proslava Pljevaljske bitke biti obilježena ispred obnovljenog spomenika. O obovi spomenika na Stražici raspravljao je i Glavni odbor SUBNOR i antifašista Crne Gore na sjednici održanoj početkom marta prošle godine u Podgorici. Borci već duži niz godina upozoravaju na ubrzano propadanje spomenika na Stražici i uputili su do sada mnogo dopisa na adrese brojnih institucija, a lokalne vlasti su im obećale da će spomenik biti na primjeren način obnovljen. Već je postavljena vanjska rasvjeta, nove klupe i uređen okolni teren, a izrada projekta sanacije je pri kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari