Urednik portala "Slavija info": BIA me je kidnapovala 1Foto: Privatna arhiva

Prema tvrdnjama glavnog i odgovornog urednika Jutjub portala „Slavija info“ Ljubomira Stefanovića on je, u prošli petak 11. oktobra, praktično otet od strane pripadnika BIA.

Kako je za Danas rekao Stefanović, tog jutra ništa nije nagoveštavalo da će završiti u BIA. On je u 07.40 časova svojim vozilom krenuo ka studiju, gde je imao zakazan intervju sa političkim analitičarem Dragomirom Anđelkovićem, a nakon toga sa članom stranke Srbija Centar-SRCE Petrom Poškovićem. Stefanović kaže da je odmah primetio neke ljude za koje je posumnjao da su pripadnici BIA, jer tvrdi da je već godinama na „merama“ Agencije.

„Kada sam krenuo svojim kolima, Ulicom Milovana Šaranovića kod broja 5, jedan automobil mi je preprečio put tako što se isparkirao sa parkinga i stao, dok mi je iza prišao svetloplavi kombi i iz njega je izašlo bar šestorica muškaraca. Jedan od njih je prišao mom autu i pokušao da otvori vrata, ali pošto je auto bio zaključan, kucnuo je po prozoru, pokazao legitimaciju BIA i rekao mi je da izađem napolje“, počinje svoju priču Ljubomir Stefanović.

On dalje navodi da je poslušao tog čoveka, a kada je izašao, pripadnici BIA su mu rekli da mora da pođe sa njima.

„Nisam želeo da se opirem i poslušao sam ih. Nisu mi rekli zbog čega me privode, već su me stavili u kombi, a jedan od njih je seo u moj automobil i tako smo krenuli“, kaže Stefanović.

Urednik „Slavija info“ napominje da je čitavu ovu filmsku akciju sve vreme snimalo bar šest agenata BIA.

„Dok smo sedeli u kombiju, niko mi nije rekao gde me vode, i u tim trenucima sam mislio da ću biti likvidiran, jer znam da su pripadnici klana Veljka Belivuka na sličan način otimali ljude tako što su imali policijske značke i predstavljali se kao policija ili BIA. Moram da priznam da mi je laknulo kada sam video da me vode u policijsku stanicu na Voždovcu gde imaju svoje prostorije“, navodi Ljubomir.

Prema rečima našeg sagovornika, on je odveden na sprat policijske stanice na Voždovcu i smešten u jednu kancelariju sa desne strane hodnika. Tu mu je rečeno da sačeka, kako bi došle neke druge njihove kolege. Oduzet mu je telefon i ključevi od kola.

„Kada su me uveli u tu kancelariju prvo što sam primetio je da na zidu drže slike Krcuna, Tita i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kada sam ih pitao zbog čega sam uhapšen rečeno mi je da to nije hapšenje. Nisu mi dozvolili da se javim telefonom Anđelkoviću kako bih mu objasnio zašto me nema. Takođe mi nisu dozvolili da pozovem advokata“, kaže Stefanović.

LJubomir Stefanović objašnjava da on nije saslušavan zbog nekog krivičnog dela, niti je to uopšte ličilo na saslušanje, već na klasično zastrašivanje i pretnje.

„Rekli su mi da ću za ovo vređanje predsednika u svojim emisijama dobiti pet godina robije. Ja sam im odgovorio da mogu slobodno da mi pišu krivičnu prijavu, ali da mi navedu tačno emisiju i minut u njoj kada sam to izgovorio. Nisu mi ništa objasnili. Kada su videli da se ne plašim te pretnje rekli su mi da sam sebičan i da imam sina na koga ne mislim. Tada sam i ja pobesneo i rekao sam im da jesam sebičan“, navodi Stefanović.

On dalje navodi da su pripadnici BIA, nakon što su videli da ne pristaje na ono što mu traže, a to je da u svojim emisijama prestane javno da kritikuje Aleksandra Vučića, počeli da mu prete nameštanjem afere.

„Da li znaš da možemo da dovedemo transvestita na Pink da kaže kako si imao odnose sa njim“, rekli su pripadnici BIA Stefanoviću prema njegovim rečima.

On kaže da nije želeo da popusti i da im je rekao da mogu da dovedu koga hoće. Nakon toga, kaže Stefanović, rekli su mu da je slobodan, ali da nikome ne govori da je bio priveden od strane BIA.

„Ja sam im odgovorio da to ne dolazi u obzir i da ću sve javno i detaljno da ispričam“, kaže sagovornik Danasa.

On napominje da nije dobio nikakav papir po puštanju iz stanice. Nije dobio poziv, nije mu uzeta izjava na zapisnik. Ne postoji nijedan trag da je bio u policijskoj stanici na Voždovcu. Ukoliko je tačno sve ovo što navodi Stefanović, njegovo privođenje predstavlja teško krivično delo.

LJubomir Stojanović napominje da ukoliko mu se bilo šta dogodi, za to će biti odgovorna BIA i ova vlast.
„Ukoliko završim kao Vladimir Cvijan, ako mi pronađu drogu, bilo šta, direktno ću smatrati odgovornim BIA i ovu vlast. Moj auto i telefon su bili kod njih skoro četiri sata dok sam bio kod njih, ja ne mogu da znam šta su oni radili sa mojim kolima i telefonom dok su bili kod njih, a znam da su skloni svemu“, kaže Stefanović.

On navodi da je već pet godina na „merama“ i da je navikao da ga prate, prisluškuju i zadržavaju na granici svaki put kada ulazi i izlazi iz zemlje.

„Svaki put kada izlazim i ulazim iz zemlje zadržavaju me po nekoliko sati, pregledaju mi kola, prtljag, pretresaju me. Nebitno da li idem na odmor, da li idem poslom, da li mi je dete u kolima uvek je isto. Ja sam na tim zadržavanjima na granici proveo skoro 200 sati, a najžalije mi je što je to više puta sa mojim detetom. Moj sin ima deset godina, a poslednjih pet mu na granici pretresaju prtljag. Bio sam i više puta u BIA na informativnom razgovoru, ali nikada ovako, već su mi uredno uzimali izjavu i sve je izgledalo formalno. Ovo sada je bila klasična otmica. Mene je BIA praktično kidnapovala prošlog petka, kaže Stefanović.

Redakcija Danasa je imala uvid u potvrde koje je Ljubomir Stefanović izvadio u sudu i MUP-u, u kojima piše da se protiv njega ne vodi nikakva istraga, kao i da do sada nije pravosnažno osuđivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari