Danas saznaje: Urednik "Slavija info" podneo krivičnu prijavu protiv direktora BIA Vladimira Orlića i 11 pripadnika BIA 1Foto: Privatna arhiva

Ljubomir Stefanović danas je sa svojim advokatom Nikolom Lakićem podneo krivičnu prijavu protiv direktora Bezbednosno-informativne agencije Vladimira Orlića kao i još 11 NN pripadnika ove službe, zbog otmice.

„Povodom otmice novinara Ljubomire Stefanovica i vlasnika jutjub kanala ‘Slavija info’ danas smo podneli krivičnu prijavu protiv Vladimira Orlića direktora BIA i više NN lica pripadnika BIA i to Tužilastvu za organizovani kriminal, zato što su kao grupa učestvovali u protivpravnom lišenju slobode i zloupotrebe službenog polozaja“, kaže za Danas Nikola Lakić.

On navodi da su krivičnu prijavu podneli samoinicijativno, jer se za dve nedelje od kada se, prema tvrdnjama Ljubomira Stefanovića, dogodio incident ni jedna institucija nije oglasila i pored velike pažnje medija ali i činjenice da je u pitanju novinar.

Nikola Lakić
foto FoNet Milica Vučković

„Pored podnšenja krivične prijave u narednim danima obratićemo se i zaštitniku građana i drugim institucijama. Ne treba imati prevelika očekivanja od ovog postupka, ali svakako smo bili prinuđeni da se na ovaj način obratimo kako bi pokušali da zaštitimo prava oštećenog Ljubomira Stefanovića, ali i da bismo pokušali da u budućnosti sprečimo slične zloupotrebe od strane BIA“, napominje Lakić.

Naša redakcija imala je uvid u krivičnu prijavu koju je Stefanović sa advokatom Lakićem podneo Tužilaštvu za organizovani kriminal.

U krivičnoj prijavi je navedeno da se osnovano sumnja da su direktor BIA Vladimir Orlić i 11 nepoznatih pripadnika Agencije izvršili tri krivična dela: nesavestan rad u službi, zloupotreba službenog položaja i protivpravno lišenje slobode.

U prijavi se predlaže da tužilaštvo identifikuje i sasluša osumnjičene, da se pribave snimci nadzornih kamera sa policijske stanice Voždovac kao i komunikacija sa mobilnih telefona osumnjičenih i da se pribave bazne stanice kretanja oštećenog i osumnjičenih.

Takođe se predlaže tužilaštvu da se prema Ljubomiru Stefanoviću odrede mere zaštite, jer postoji osnovana sumnja da se su prema njemu više krivičnih dela izvršili šest službenika BIA kao i njihovi nadređeni.

Napomenuto je i da je BIA, a nekada Državna bezbednost, i ranije učestvovala u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, opozicionih lidera kao i da je izvršila mnoge zločine prema sopstvenom narodu.

Danas saznaje: Urednik "Slavija info" podneo krivičnu prijavu protiv direktora BIA Vladimira Orlića i 11 pripadnika BIA 2
foto: Miloš Tešić/ATAImages

Stefanović: Dokazaću da je istina sve što sam naveo

Urednik kanala „Slavija Info“ Ljubomir Stefanović, za Danas kaže da se odlučio da podnese krivičnu prijavu jer je uveren da će svoje optužbe dokazati.

„Dokazaću da su me oteli i to pomoću materijalnih dokaza. Postoje bazne stanice, video nadzor u policijskoj stanici Voždovac. Ja sam se na ovaj potez odlučio kako bih i druge ohrabrio da ovo urade, jer sam ubeđen da nisam jedini koji je prošao kroz ovo. I do sada me je BIA pratila i zagorčavala život, ali ovo je previše. Ne smemo da dozvolimo da se vratimo u vreme kada je Službom komandovao Rade Marković, jer svi znamo kako se to završilo. Neće me uplašiti“, poručuje Ljubomir Stefanović.

Prema tvrdnjama glavnog i odgovornog urednika Jutjub portala „Slavija info“ Ljubomira Stefanovića njega su 11. oktobra praktično oteli pripadnici BIA.

Kako je za Danas rekao Stefanović, tog jutra ništa nije nagoveštavalo da će završiti u BIA. On je u 07.40 časova svojim vozilom krenuo ka studiju, gde je imao zakazan intervju sa političkim analitičarem Dragomirom Anđelkovićem, a nakon toga sa članom stranke Srbija Centar-SRCE Petrom Poškovićem. Stefanović je rekao da je odmah primetio neke ljude za koje je posumnjao da su pripadnici BIA, jer tvrdi da je već godinama na „merama“ Agencije.

„Kada sam krenuo svojim kolima, Ulicom Milovana Šaranovića kod broja 5, jedan automobil mi je preprečio put tako što se isparkirao sa parkinga i stao, dok mi je iza prišao svetloplavi kombi i iz njega je izašlo bar šestorica muškaraca. Jedan od njih je prišao mom autu i pokušao da otvori vrata, ali pošto je auto bio zaključan, kucnuo je po prozoru, pokazao legitimaciju BIA i rekao mi je da izađem napolje“, pričao je Stefanović za Danas.

On je optužio agente BIA da su ga protivpravno lišili slobode, odvevši ga u svoje prostorije u policijskoj stanici Voždovac gde su mu pretili višegodišnjom robijom zbog vređanja predsednika Vučića, da su mu spominjali dete kao i da će mu namestiti aferu tako što će dovesti transvestita na televiziju Pink koji će da izjavi da je imao odnose sa Stefanovićem.

Dodao je da su mu, dok je bio u prostorijama BIA, pripadnici BIA oduzeli telefon i automobil, kao i da nije dobio nikakav dokument o tome da je saslušavan, priveden i da su mu oduzimane stvari. Takođe je izjavio da mu agenti nisu dozvolili da obavesti advokata i da su mu pretili da o privođenju ne sme nikome da priča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari