Inicijativa Mačvana da stočari blokiraju sve važnije saobraćajnice između Srema i Mačve zbog neprimereno niskih cena tovljenika, sve dok se ne otklone dispariteti, naišla je na podršku Sremaca.
Stočari kažu da su ovakvim cenama dovedeni na rub propasti jer na slobodnom tržištu otkupljivači tovljenika za klanice u Sremu i Mačvi za kilogram „žive vage“ plaćaju svega 52 dinara, dok potrošači kilogram mesa u mesnicama plaćaju i oko 300 dinara.

Inicijativa Mačvana da stočari blokiraju sve važnije saobraćajnice između Srema i Mačve zbog neprimereno niskih cena tovljenika, sve dok se ne otklone dispariteti, naišla je na podršku Sremaca.
Stočari kažu da su ovakvim cenama dovedeni na rub propasti jer na slobodnom tržištu otkupljivači tovljenika za klanice u Sremu i Mačvi za kilogram „žive vage“ plaćaju svega 52 dinara, dok potrošači kilogram mesa u mesnicama plaćaju i oko 300 dinara.

MINISTARSTVO: Mačvanski stočari nisu došli na sastanak

Beograd – Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je juče da je i dalje otvoreno za razgovor sa mačvanskim stočarima o problemima vezanim za otkup svinja, i pored toga što se nisu pojavili na zakazanom stastanku u ponedeljak.

U saopštenju je navedeno da je zahtev Inicijativnog odbora mačvanskih stočara za hitan otkup tržišnog viška svinja Ministarstvu stigao 26. januara.

Istog dana predstavnici stočara sreli su se sa državnim sekretarom Danilom Golubovićem koji je, nakon ukazanih problema sa niskom otkupnom cenom svinja, zakazao novi sastanak za 30. januar na koji je pozvao predstavnike klaničara, Direkcije za robne rezerve, Ministarstva trgovine, Privredne komore Srbije i predstavnike Ministarstva poljoprivrede sa koordinatorom Predragom Bubalom na čelu.

U saopštenju se ističe da su svi učesnici sastanka bili o njemu obavešteni pisanim putem i da su se pojavili u zakazano vreme, ali da predstavnika Inicijativnog odbora mačvanskih stočara nije bilo da iznesu stanje na terenu i svoje zahteve iako su i oni bili obavešteni.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da ne znaju šta je bio razlog nepojavljivanja mačvanskih stočara, ali navode da su i dalje otvoreni „za svaku vrstu dijaloga“.

Mačvanski odgajivači svinja blokirali su prekjuče regionalni put kroz Bogatić, zahtevajući povećanje otkupnih cena žive stoke, a blokadu su nastavili i juče.

Poljoprivrednici su ranije najavili da će i danas od 10.00 do 15.00 zaustavljati saobraćaj ka graničnom prelazu „Pavlovića most“ i ka Loznici, ukoliko im ne budu ispunjeni zahtevi za povećanje otkupnih cena, zabranu uvoza stoke i ukidanje otkupa na poček.

Prema njihovim rečima „preživeće“ jedino oni koji su imali manje tovljenika, a drugi koji su u turnusu tovili na stotine komada bez ugovora sa prerađivačima u nadi da će imati iole dobru cenu na slobodnom tržištu – mogu samo da uknjiže ogromne gubitke.

Kuga

Osnovno pitanje osim cene je prevencija i sprečavanje svinjske kuge. Mile Todošković kaže da iako su Bugarska i Rumunija ušle u EU, postoje velika žarišta kuge, pa ni Rumuni, ni Bugari još ne mogu svinjsko meso da plasiraju na tržišta Unije.

– Kod nas je u toku akcija obeležavanja i vakcinacije svinja protiv kuge. Ako sve bude kako treba, tek za nekoliko godina imaćemo uslove da izvozimo svinjsko meso. Proces evidentiranja tek treba da bude okončan za godinu dana. Ovde je reč o dugoročnoj strategiji, mada je bilo predloga da se odmah prekine sa vakcinacijom. Naime, u EU svinje ne vakcinišu, ali tamo funkcionišu drukčiji mehanizmi zaštite, a eventualna šteta je posebno regulisana. Kod nas grla nisu osigurana i ove troškove nema ko da snosi – kaže sagovornika Danasa.

Mačvani su od prekjuče blokirali putne pravce kod Bogatića, više regionalnih puteva, kao i putni pravac prema Bosni i Hercegovini. Oni su najavili da će svakog dana po nekoliko sati na ovim saobraćajnicama postavljati barikade, mada zapravo nemaju kome da se obrate jer republička vlada funkcioniše samo po tehničkim pitanjima.
I dok stočari negoduju i protestuju, klanice zadovoljno trljaju ruke jer je razlika u ceni svežeg mesa i prerađevina u odnosu na cenu „žive vage“ ogromna, a stočari koji su se uzdali u tržišne cene neće se oporaviti godinama od ovog udara.
Zato je i nedavno na skupu stočara u Kuzminu, koji je trebalo da bude posvećen razvoju stočarstva, podržana inicijativa da se ovih dana blokiraju sve putne saobraćajnice u Sremu i Mačvi – jer se dalje ne može. Razlike u ceni između ulaganja i prodajne cene su takve da ljudi više nemaju, ne samo za porez već ni da dokupe hranu i pošto-poto prodaju tovljenike.
U Udruženju stočara iz Kuzmina kažu da su očekivali ovakva događanja, pogotovo u svetu potpisa međudržavnih ugovora o slobodnom protoku robe sa susednim i drugim zemljama. Predsednik i sekretar pomenutog udruženja Vladan Babić i Mile Todošković ističu da je do ovoga moralo doći. Oni kažu da je bilo samo pitanje dana kada će se „slobodni“ odgajivači svinja odlučiti na ovakav korak.
– Dovedeni smo do prosjačkog štapa. Jasno je da ovako više ne može. Podržavamo i zahteve naših kolega iz Mačve koji su rešeni da blokiraju sve saobraćajne veze Srema i Mačve i tako skrenu pažnju na probleme svih. Na žalost, istina je da se oni nisu udružili u adekvatne asocijacije. Mi smo šest godina organizovani i, na neki način, zaštićeni. Naime, nijedan od naših članova nije prodao tovljenike po ceni manjoj od 80 dinara. I to je rizik. Ovu cenu smo dobijali i kada je tržišna cena tovljenika bila 100 i više dinara za kilogram, a i sada kada je smešno mala. Reč je o ciklusima proizvodnje gde podjednak rizik snosimo mi i prerađivači. Uvek neko gubi, ali na ovaj način, barem imamo određeni vid sigurnosti – ističe Mile Todošković.
Samo u Kuzminu godišnje se tržištu isporuči oko 10.000 prvoklasnih tovljenika. Polovina je isporučena iz tovilišta članova pomenutog udruženja. Drugi odgajivači se snalaze na slobodnom tržištu, pa – bukvalno – kako ko prođe. Ipak, u većini slučajeva jedva uspevaju da vrate ulaganja u proizvodnju.
Mile Todošković navodi i da su Sremci bili u Mačvi da daju podršku i da se u Bogatiću na javnoj govornici čula dobra ideja da svako udruženje stočara delegira po dva svoja člana u buduću asocijaciju odgajivača svinja. Takođe, Sremci, bar za sada ne planiraju ovakve proteste. On kaže da raduje poziv Ministarstva poljoprivrede upućen stočarima u Mačvi da se u Ministarstvu održe razgovori sa predstavnicima klanica i stočarima.
– Možda pozivom na razgovore samo pokušavaju da dobiju u vremenu. Ova vlada ne može ništa da učini. Po meni, bile bi pogubne jednokratne mere, pa i odluka da država od proizvođača po nekoj ekonomskoj ceni otkupi pet-šest hiljada tovljenika. To ništa neće rešiti – navodi Todošković.
Sremci još dodaju da je problem u svinjogojstvu mnogo složeniji i da eskalacija nezadovoljstva nije nepredviđena. Svake godine u ovo vreme, opada tražnja za svinjskim mesom pre svega zbog tradicionalnih svinjokolja u ovom kraju, međutim, ovaj problem je sada eskalirao. Na tržištu mesa oseti se čak i kada uvoznici u zemlju uvezu veće količine jeftinog pilećeg mesa. Našim stočarima je malo ovdašnje tržište, a i tržište okolnih zemalja. Pri ovakvom životnom standardu dogodi se da jeftina uvozna piletina obara cenu svinjetini. Plus dugoročno goruće pitanje plasmana svinjskog mesa na tržišta zemalja članica EU.
Mile Todošković smatra da je za svinjogojstvo u Srbiji dobar put upravo onaj koji je trasiralo Udruženje „Graničar“ iz Kuzmina. Prevedeno, to znači da stočari treba pažljivo da biraju rase svinja u tovu, da imaju dobar priplodni materijal i stalnu kontrolu kvaliteta mesa. Samo tako mogu da budu u prilici da sa prerađivačima sklapaju dugoročne ugovore po kojima cena neće biti nepristojno niska čak ni kada cena na trižištu drastično pada, kao što je slučaj poslednjih nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari