Simptomi urinarne infekcije i koga češće pogađaju 1Foto: Shutterstock/Kmpzzz

Urirnarne infekcije jedan su od čestih razloga zbog kojih se javljamo lekaru, naročito leti. Učestalo mokrenje, bol, peckanje prilikom mokrenja, urin neprijatnog mirisa, mutan ili tamno prebojen, bol u donjem delu stomaka, krv u urinu, povišena temperatura najčešći su znakovi koji prate urinarne infekcije.

Kako objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, urinarne infekcije predstavljaju česte zdravstvene tegobe koje se javljaju u svim životnim dobima, kod oba pola, sa uticajem na kvalitet života a nastaju usled prisustva i prekomernog razmnožavanja bakterija u urinarnom traktu.

“Bakterije u urinarni trakt najčešće mogu dopreti sa kože i sluzokože anogenitalne regije. U zavisnosti od trajanja i ponavljanja, urinarne infekcije se opisuju kao akutne i hronične. Najčešći uzročnici urinarnih infekcija su bakterije koje se normalno nalaze u crevima čoveka, kao što su Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus spp. Pseudomonas aeruginosa, zatim stafilokoke i streptokoke”, navode na sajtu zavoda.

Pored bakterija, kao izazivači urinarnih infekcija mogu se naći i gljive, kao i bakterije uzročnici polno prenosivih infekcija: Ureaplasma urealyticum, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis i druge.

“Urinarne infekcije se češće javljaju kod žena, kod osoba oslabljenog imuniteta i prisustva hroničnih bolesti (npr. dijabetes), kod žena u menopauzi i muškaraca sa povećanom prostatom”, ukazuju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

U zavisnosti od toga koji deo urinarnog trakta je zahvaćen infekcijom može da se javi upala uretera (uretritis), upala mokraćne bešike (cistitis), a najređe se dešava upala bubrega (pijelonefritis).

Ukoliko dođe do pojave simptoma to zahteva laboratorijsku analizu (biohemijska i mikrobiološka) urina, kojom će se potvrditi da li je u pitanju urinarna infekcija.

“Urinokultura predstavlja mikrobiološki pregled urina kojim se utvrđuje prisutvo bakterija u urinu. Za urinokulturu se uzima prvi jutarnji urin, srednji mlaz uz prethodnu toaletu (genitalije oprati vodom i sapunom). Ukoliko je potvrđeno prisustvo bakterija radi se identifikacija i testira osetljivost na antimikrobne agense (antibiotike) radi dobijanja adekvatne terapije”, navde iz beogradskog zavoda za javno zdravlje.

Urinarne infekcije, kako kažu, mogu da se preveniraju redovnom higijenom genitalija, unosom dovoljne količine tečnosti i vođenjem zdravog stila života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari