"Ko je njemu dao dozvolu da uništi moju porodicu": Saslušavane porodice ubijenih na suđenju Urošu Blažiću 1foto: R.Z./ATAImages

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca u maju prošle godine ubio devet osoba i ranio 12.

Kako je ranije najavljeno, danas će svedočiti oštećeni. Prvi je reč dobio oštećeni Aleksa Đorđević.

Kao očevidac, detaljno je u tužilaštvu ispričao šta se dogodilo te večeri, a jedan je od ranjenih u Malom Orašju.

„Ostajem pri svom iskazu, nemam ništa da dopunim“, kratko je rekao i dodao da  se pridružuje krivičnom gonjenju.

Đorđević je, odgovarajući na pitanja tužioca rekao da nije poznavao Blažića.

 Svedočili roditelji preminulog Lazara Milovanovića

Nakon Đorđevića, svoj iskaz pred sudom dao je Milan Milovanović, otac ubijenog Lazara Milovanovića ubijenog u Malom Orašju.

„Ostajem pri izjavi koju sam dao u tužilaštvu, nemam ništa da dodam“, rekao je kratko dodajući, kao odgovor na pitanje advokata, da ne ističe imovinsko-pravni zahtev.

Na pitanje tužioca Ivana Konatara da li ima informacije o tome eventualnom sukobu sa Blažićem, Milovanović je odgovorio da nisu bili ni u kakvom sukobu i da „veruje da njegov sin nije ni poznavao Blažića“.

Pred sudom je ispitana i oštećena Ivana Milovanović, majka pokojnog Lazara, koja nije saslušavana u tužilaštvu,

Ona je, vidno potresena i kroz suze, govorila o danu i satima uoči tragedije.

„Dan je krenuo kao i svaki drugi. Radila sam nešto kod kuće. Lazar je ustao, došao je kod mene, pitao šta radimo, da li smo doručkovali. Spremio nam je doručak. Jeli smo zajedno i odvezao me je do autobuskog stajališta da idem na posao. To je bilo oko 13 sati. Tada sam ga poslednji put videla. Obično sam mu slala poruku kad se vraćam s posla. Nije mi se odmah javio, bio je sa društvom, a u 22.31 mi je stigla poruka da me čeka. Videla sam poruku i videla sam da je pokojni Nenad Stevanović izbacio ‘stori’ na Instagram i da su zajedno kod spomenika. Tu je trebalo da me sačeka, ali kad sam stigla sačekao me je starašan prizor“, opisala je majka pokojnog Lazara.

Kako je prilazila samom spomeniku, videla je da su se ljudi okupili, kao i da ih je policija obilazila.

Sinu je poslala poruku da vidi šta se dešava, ali odgovor nije dobila.

„Vozač autobusa je rekao da ne može gore da se okrene, ja sam mu rekla da mora, da mi je gore dete. Kad sam izašla iz autobusa, čim sam pogledala u tom pravcu prepoznala sam ga. Imao je belu duksericu. Već je bio bez svesti, bio je u krvi. Nemanja Stevanović je bio svestan, Nemanja Ilić je bio pored. Neko mi je rekao da zovem supruga, rekla sam da zove i komšije“, izuzetno uznemirena i kroz suze opisala je majka preminulog Lazara.

Pokušali su sina da prevezu do lekara, ali kako je rekla, bilo im je jasno da je verovatno već bilo kasno.

„Šta da vam kažem. Ne znam ni ko mi je pomogao u tom trenutku, nekako smo uspeli da ga ubacimo u auto, ali već je bilo kasno“, ispričala je ona.

Jedan metak mu je, kako dodaje, razorio srce.

Na putu su sreli jedinicu hitne pomoći, ali lekari nisu mogli da mu opipaju puls.

Ipak, odvezli su ga u bolnicu, a tek oko četiri sata ujutru porodicama je javljeno da su im deca preminula.

“Čekaću ga ceo život”: Otac Aleksandra Milovanovića burno reagovao za govornicom

Tokom obraćanja Milorada Milovanovića, oca preminulog Aleksandra Milovanovića, došlo je do manjeg incidenta, budući da se najpre okrenuo u pravcu Blažića i njegovog oca

Vidno uznemiren, on se okrenuo ga staklu iza kog sedi Blažić i počeo da viče.

„Pogledaj me dobro, konju jedan“, uzviknuo je dodajući još nešto što nije bilo moguće razumeti.

Upitan da li je njegov sin bio u nekom sukobu sa Blažićem, rekao je da nije, ali da sada on jeste u sukobu.

„Čekaću ga ceo život! Kao otac bih voleo da ga osudite na doživotnu robiju, ali zakleo sam se sebi da ću da se osvetim. Pustite ga odmah“, uzviknuo je on.

Kako je rekao, pridružio se krivičnom gonjenju i tražio odštetu od 100.000 evra po članu porodice.

Sudija je naknadno obaveštena od strane sudske straže da pristuna oštećena majka Aleksandra Milovanovića ipak nije bila u stanju da danas svedoči.

Milan Pešić, oštećeni u ovom postupku kratko je izjavio da ostaje pri ranije datoj izjavi i da nema šta da doda.

Svedočio i taksista koji je Blažića prevezao do Kragujevca

Tokom današnjeg pretresa svedočio je i taksista Dragoslav Antonović koji je opisao kako se Blažić ponašao nakon što je ušao u njegov automobil, a potom ga pod pretnjom ubistvom terao da vozi za Kragujevac.

„Rekao je da je pištolj pao ispod sedišta i da nije mogao da ga nađe, čitao mi je preko telefona vesti. Rekao mi je šta mu otac radi, rekao sam mu da će imati problema njegov otac sada. Kazao mi je da ima 20 hektara zemlje i da je ubio 20 ljudi“, opisao je on.

Upitan da li je Blažić govorio da je „car“ ili „kralj“, Antonović je negirao.

„Nisam mnogo slušao razgovor, ja sam razmišljao kako da se izvučem iz te situacije kako niko da ne nastrada. Bio je vrlo uzbuđen kad je ušao, kasnije se smirivao. U tom trenutku je bio spreman na sve“, opisao je on.

Kako je dodao, delovalo mu je da je bio svestan svega što je uradio, jer je u više navrata ponovio da je ubio 20 ljudi.

Odgovarajući na pitanja advokata, Antonović je potvrdio da je radio aparat sve vreme bio uključen.

Ispričao je on i da je sa strankom oko 23 sata krenuo iz Smedereva i da su išli preko nadvožnjaka, potom izašli na auto-put i kod Malog Požarevca, na naplatnoj rampi, sišli sa auto-puta.

„Pretio je, rekao je da ima bombu. Kod prve policijske kontrole, odmah posle rampe, rekao je: ‘Vozi, nemoj da staješ, daj gas, držim osigurač od bombe’. Rekao je da neće nikom ništa da bude, ail da moramo da ga slušamo. Kada je u pitanju novac, dao sam mu oko 3.000, tražio je da ima da jede“, rekao je taksista.

Već 15 minuta kasnije, Antonović je stigao u policijsku stanicu u Kragujevcu.

Negirao je da je čuo da Blažić planira usput da otme još nekog.

On se pridružio krivičnom gonjenju i rekao da ističe imovinsko-pravni zahtev.

Punomoćnik oštećene Jelene Ajdinović, koja se nalazila u taksiju u koji je Uroš Blažić ušao tokom bekstva, zamolio je danas da njen iskaz bude pročitan, budući da joj je od strane lekara savetovano da se ne izlaže stresnim situacijama, o čemu će biti naknadno odlučeno.

Ranjeni Mitrović: Blažić overavao one koji su na zemlji

Ranjeni Nikola Mitrović, koji je u trenutku tragedije imao 17 godina, rekao je da ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu i da nema ništa da doda.

Kako je rekao, Blažić je “overavao” one koji su na zemlji.

“On je došao, zvali su ga na pivo. Ja sam bio prekoputa spomenika. Počeo je da puca od ograde, prišao je skroz do spomenika. Ja sam počeo da bežim. Okretao sam se da vidim da li puca na mene i da li me juri. Čuo sam dva rafala, kao i pucanje posle toga, ono je bilo pojedinačno. Čuo sam pet pojedinačnih pucnjeva, on je njih overavao”, kratko je opisao.

“Juče pričaš o činovima, a vidi šta si napravio”

Otac pokojnog Nemanje Stevanovića, Goran Stevanović je pred sudom naveo, kao i većina oštećenih, da ostaje pri izjavi koju je dao u tužilaštvu.

“Ja nisam tu noć video, ali sutra jesam kada sam došao na lice mesta. On je pucao u njih sa glavnog puta, prošao kroz njih, a onda se okrenuo i opet pucao. On njih nije pobio, nego ih je streljao. U drvetu su meci sa obe strane, kada je došao i kada se vratio”, opisao je on.

Istakao je i da je siguran da njegov sin nije ni poznavao Blažića i da je siguran da „sukob nisu imali ni pre toga, ni te večeri“.

Stevanović se pridružio krivičnom gonjenju i istkao imovinsko pravni zahtev i to 100.000 evra po članu porodice.

Pred kraj svog izlaganja, Stevanović je zamolio da se obrati i samim Blažićima, što mu je sudija omogućila.

“Ovog skota (Uroša Blažića) ne znam, ali ovog drugog skota (Radišu Blažića) znam! Juče pričaš o činovima, a vidi šta si uradio, šta si napravio. Napravio si skota”, uzviknuo je on uz još nekoliko oštrih reči.

„Nema, tata, ništa od mene“

I Nemanjina majka, Mirjana Stevanović svedočila je danas pred sudom, a kako je opisala  taj dan bio je kao i svaki drugi, te da je njen sin došao s posla i otišao da kosi.

“Pridružio mu se pokojni Lazar Milovanović. Ušao je u kuću, istuširao se, a onda rekao sestri da ide do Ravnog gaja da srede ispred spomenika, jer su hteli da proslave Đurđevdan ranije zbog dana žalosti. Pokojni Marko je postao ujak i hteli su to da obeleže. Otišao je svojim autom i rekao je Teodri da dođe kasnije i da uzme auto. Teodora je otišla posle tri ili četiri sata. Muž i ja smo sedeli, on je zaspao, ja sam gledala televiziju”, ispričala je ona.

Oko deset sati joj je zazvonio telefon.

“Nazvala me je Marijana Stevanović, mama povređene Anđele. Rekla mi je: ‘Mirjana, dođi hitno, pobili su nam decu’”, jedva je izgovorila majka pokojnog Nemanje.

Na vratima je već bio otac pokojnog Lazara, opisala je ona, a potom su otišli do spomenika.

Najpre je videla očajne roditelje koji su već stigli na lice mesta.

Kako je ispričala, videa je sina kako leži – slomljene ruke, ali krv nije videla.

Sina je samo zamolila da ostane svestan, na šta joj je on u tom trenutku rekao da hoće.

Objasnila je i da su, dok su ona i majka Anđele Stevanović čekale hitnu pomoć, shvatila da “nema ženske dece”, koje su u tom trenutku bile u Duboni, gde se takođe pucalo.

Vidno uznemirena ona se prisetila i da je je njen sin u vozilu hitne pomoći kidao infuziju koju su pokušali da mu daju.

„Nema, tata, ništa od mene“, prisetila se ona reči svoj pokojnog sina.

Kada je uspela da stupi u kontakt sa ćerkom, saopštila joj je da je Nemanja pogođen u nogu.

“Muž mi je posle rekao da je imao sedam metaka u sebi. Mi nismo imali auto, jer je auto kojim je došao Nemanja bio parkiran uz sam spomenik. Odvezli su nas do Dubone gde smo našli Teodoru. Vraćamo se u Orašje, tu nam komšija daje auto. Odlazimo u UC, tamo tek kreće agonija, niko ništa ne govori”, rekla je ona.

Dodala je i da je Urgentni centar bio prazan.

“Moje dete je ušlo svesno u bolnicu. Nalazim mu patiku ispred vrata UC, uzimam je i ništa. Prozivaju nas jedne po jedne roditelje da nam saopšte. To je to”, završila je ona.

“Ovaj sud ne može da ti presudi”

Dejan Milić, otac ubijenog Nikole Milića danas je istakao da ostaje pri svemu što je izjvio i da ne želi ništa da doda.

Kao što su i drugi oštećeni posvedočili, odgovarajući na pitanja tužioca, rekao je da njegovi sinovi nisu bili u sukobu sa Blažićem i istakao da ga „niko nije ni poznacvao“.

Kada je u pitanju broj pojedinačnih pucnjeva, on je rekao da je čuo četiri ili pet, a da je između pucnjeva bilo dvadesetak minuta tišine.

I on je zatražio dozvolu da se obrati okrivljenima.

“Pogledaj me! Ti si juče pričao o poštenju, o vaspitanju porodice. Ti, koji si napravio monstruma. Da je on vaspitan kao bilo koje naše dete, do ovoga ne bi došlo. Ovaj sud ne može da ti presudi, ono što te čeka, to će da te čeka”, poručio je Milić Radiši Blažiću.

Rekao je da se prključuje krivčnom gonejnju i da traži odštetu od 100.000 dinara po članu porodice.

Njegova supruga i majka Nikole Milića kratko je svedočila danas.

“Mihajlo i Nikola su otišli na Ravni gaj da se vide sa drugarima. Posle oko sat i po čuo se prvi, pa drugi rafal, pa pojedinačni pucnji. U roku od par minuta stariji sin je zvao i rekao da neko puca na njih. Muž i svekar su otišli gore, ja nisam uspela da uđem u auto. Zvala sam Nikolu, nije se javio. Imao je samo 14 godina, dete koje nikom ništa nije uradilo. Znala sam da nešto nije u redu, jer ne postoji situacija u kojoj se ne bi javio. Suprug mi je rekao da je pogođen u glavu i da je bez svesti”, ispričala je ona.

Zatražila je dozvolu od suda da se obrati optuženima.

“Uroše, pogledaj dobro ovu decu, monstrume. Trebalo je Boga da molim da te skrši sa motora! Pogledaj ovu decu, platićeš”, rekla je Dragana Vujadinović.

Majka Milana i Kristine Panić: Ko je njemu dao dozvolu da uništi moju porodicu

Zorica Panić, majka preminulih Milana i Kristine Panić, danas je vrlo uznemirena i burno govorila pred sudskim većem.

“Pošto ovi mostrumi nisu bili prisutni kad sam davala iskaz, sad ću sve da im objasnim. Njegova porodica je uništila moju. Ubio mi je sina i ćerku bez razloga. Juče su se obojica smejali nama roditeljima”, besno je rekla.

Naglasila je i da je sud juče bio blag prema optuženima, te da su ostali uskraćeni za odgovore.

“Ko je njemu dao dozvolu da uništi moju porodicu? To da ga je selo omalovažavalo je bilo u njegovoj glavi. Mojoj ćerki nije dozvolio da završi školu, a juče neće da priča o tome. Što? Da se ne potrese? Pa ja se godinu dana potresam”, rekla je Zorica Panić.

Ona je demantovala jučerašnje navode Blažića da ga je njen sin pretresao i maltretirao, te dodala da je odmah po završetku jučerašnjeg pretresa zvala Milanovog kolegu i komandira koji je rekao da je to laž.

“Urošu je juče sve vreme bilo smešno, danas nije, jer sluša šta je uradio. Što njegova porodica nije došla ovde da trpi, da se trese, da guta lekove? Zašto oni nisu izloženi stresu? Jesmo mi nekog ubili”, upitala je ona.

Panić se sve vreme okretala i vikala u pravcu okrivljenih, a potom je iznela i niz privatnih informacija o živortu Blažićeve majke, odnosno supruge.

“Žena ti je našla drugog dečka. Radiša ima vanbračnog sina, toliko su skladna porodica. A ti Uroše ćeš da platiš čim budeš otišao tamo gde treba. Tek ćeš da osetiš prave čari zatvora. U pritvoru ti je lepo, imaš kupatilo”, rekla je ona.

U više navrata je uznemirena Zorica Panić nazvala porodicu Blažić pogrdnim imenima, a u jednom momentu je poručila Radiši Blažiću koji se smejao dok je govorila, poručila je da se „neće još dugo smejati“.

“Čekala sam ovaj trenutak da im se obratim, da ne može da spava noćas, da ne može da živi mirno. Ja razumem da treba da se saslušaju ljudi, ali ovo treba da se završi, sve je jasno. Samo da nije ovog, udavila bih ih obojicu”, rekla je Zorica Panić, vidno uznemirena.

“Za moju Kristinu i Milana glava za glavu, nećeš izaći živ”

Saša Panić, otac pokojnog Milana i Kristine, kao i supruga, vrlo burno je reagovao tokom današnjeg davanja iskaza.

“Mi ne možemo nikako da se sudimo, jer oni meni ne mogu da nadoknade štetu. Ubili su mi sina i ćerku”, rekao je on.

Upitao je i kako je moguće da se Radiša bavi poljoprivredom, a da ne zna šta ima od mehanizacije.

“Meni je isto bio težak život od ’95, pa sam se mučio, radio sam. Reci šta imaš od mehanizacije, da dobiju ranjeni, a za ubijene ide glava za glavu. Uroše, ti si mi prvi, pa onda Radiša. Seći ću te na komade, da li si me čuo Uroše, ja ću sedeti tu gde si ti, ali ćeš ti biti ispod zemlje kao moja deca. Naći ću te za pet, 10 godina. Ja ću ti presuditi i neću se smiriti dok to ne uradim i ne budem sedeo na njegovom mestu”, uzviknuo je uznemireni Panić.

Dodao je da „neće da se smiri dok ne bude tamo gde su sada Blažići, a oni ispod crne zemlje“.

“Pustite me, hoću ja njega da ubijem. Smej se, smej se, i juče si se smejao. Naučiću te pameti”, poručio je Panić Blažiću.

On je rekao da želi svima da imaju ono što je on imao, te da mora da bude tamo gde su sada optuženi.

“Dok tamo ne budem, neću da se smirim. Sina i ćerku ne mogu da vrate”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanja tužioca o oružju koje je pronađeno, on je istakao da je čuo od meštana da se Radiša Blažić hvalio da bi, kada bi se zaratilo, mogao da ubije celu Dubonu.

“Svo oružje je vojno, nemoj da se lažemo. Nigde ništa na crno. Sve je iz vojske. Imamo i svedoke. Samo polako. Ubili ste mi ćerku i sina, moram da vam vratim glavu za glavu”, rekao je on.

Vazduh ću da vam uzmem, ne trebaju mi vaše pare, rekao je on na samom kraju izjašnjavajući se o imovinsko-pravnom zahtevu.

“Treba glava da mu se odseče na Trgu republike za primer ostalima”

Milosav Todorović, otac Dalibora Todorovića ubijenog u Duboni, rekao je da ostaje pri svom iskazu i dodao da zna da su se Blažići hvalili oružjem po selu, kao i da Uroš nije bi ni u kakvom sukobu sa Daliborom.

“Ono što je rekao juče da mu je žao, laže, nije mu žao. Treba glava da mu se odseče na Trgu republike za primer ostalima. Ne skida osmeh sa lica, vidi se da je dečko debil”, rekao je Todorović.

On je istakao da ističe imovinsko pravni zahtev i da se priključuje krivičnom gonjenju.

“Držala sam ga u rukama, dozivala i molila sam Boga da mu pomogne”

Danijela Vujić, majka Dalibora Todrovića, vidno potresena, danas je dala iskaz, budući da do toga nije došlo u tužilaštvu.

“Dalibor je to jutro radio. Bio je jako dobro dete. Imao je da polaže za kamion. Došao je kući, išao je babi po lekove. Uveče je rekao da ne spremam večeru, da će da kupi pljeskavice da jedemo zajedno. Večerali smo i gledali košarku. Stigla mu je poruka da dođe u školsko, drugari su mu se okupili. Rekao je da ide na 15 minuta”, rekla je ona.

Kako je opisala, prošlo je 15 minuta kada se začuo prvi rafal.

Uputila se u pravcu škole, a u međuvremenu je komšinica pozvala njenog supruga i rekla da su deca pobijena u školskom.

“Govorili su mi da moj Dača nije tu, ali sam ga videla kada sam ušla u dvorište. Muž ga nije video, tražio ga je. Uzeli smo ga, sela sam u kombi i stavila sam ga u krilo. Držala sam ga u rukama, dozivala i molila sam Boga da mu pomogne. Imao je ranu u stomaku”, ispričala je kroz suze.

Rekla je i da je reanimacija trajala 45 minuta, ali da je Dalibor preminuo jer mu je pogođena stomačna aorta.

Ona se obratila okrivljenima.

“Radiša, imaš unuka, seme ću da vam zatrem, pogotovo tebi mali. Nećete živeti ni vi. Moj Dača je bio moje sve. Sve sam izgubila, nemam više ništa”, uzviknula je.

“U njega si pucao poslegnjeg”: Majka ranjenog momka besno o Urošu i Radiši Blažiću

Milica Ivković, majka Ivana Ivkovića, koji je bio maloletan kada je ranjen.

“Juče smo slušali toliko laži, toliko nebuloza. Moj suprug i ja jedini znamo šta je i kako je, mi jedini živimo u Donjoj Duboni. Taj monstrum i njegov brat su nam obijali kola, ali je Radiša nalazio vezu sa komandirom. Sin mi je 15 meseci proveo u bolnici zbog njih. Da su za nešto ranije odgovarali, ovo danas se ne bi desilo”, besno je rekla.

Podsetila je i da su juče slušali “o poštenom oficiru” i potvrdila je da je Blažić pucao na svadbi svog sina.

Istakla je da su Radišini spruga i sin rasprodali traktore kako bi rekli da nemaju ništa od mehanizacje.

“Moj sin je mene pitao da li može da da Urošu patike jer nije imao. Moj sin je plaćao za njega. Uroše, pogledaj me! Ja sam ti komšinica, oni su ti niko ni ništa. Čime je Ivan ovo zaslužio? U njega si pucao poslegnjeg! Da li ti je krivo”, upitala je ona.

Napomenula je i da je Ivan u bolnici ležao 15 meseci.

“Napravio si invalida. Što je pucao u njih ako su mu se drugi zamerili? Uroš je tukao i oca, i dedu, i brata, i majku. Nisu prijavljivali. Ja sam svoje dete vaspitala da bude dobro, a ne da bude doživotni invalid”, dodala je.

Prema njenim rečima, policija je pokušala da je spreči da svog sina odveze lekaru privatnim automobilom, kao i da je doktor rekao da bi njen sin, da su ga dovezli dva minuta kasnije, podlegao povredama.

“Moj sin nije dobio zaštitu, ni pancir, on je dobio samo metke i jedan doživotni koji će nositi u duši. Sa 20 godina nisi odgovoran? Ja sam sa 20 godina imala dvoje dece i sasvim sam odgovorna. Ovaj ovde gospodin je sam u selu pričao da je svojim sinovima za 18. rođendan kupio pištolje. Moje dete je sad za 18. rođendan skakutao sa štakama”, rekla je ona pokušavajući da objasni u kakvom joj se stanju sin i danas nalazi.

Kako je u više navrata rekla, njen sin nije u stanju da svedoči i da se suoči sa Blažićem.

Njen suprug Milan Ivković kratko se obratio i rekao da ostaje pri datom iskazu i obratio se Urošu Blažiću.

„Ja želim da te sutra puste, pa ćemo mi to sami da rešimo“, rekao je.

“Sestra je mislila da je vatromet”

Oštećena Jovana Pavlović nalazila se u blizini kada je Blažić pucao u Duboni, a kako je opisala, kuća u kojoj živi nalazi se u blizini škole.

“On nije pucao na mene, ali smo bili u bilzini kuće. Deset minuta pre toga sam zatvorila prodavnicu, popričala sa pokojnim Daliborom Todorovićem. Kad je počela pucnjava sestra je izašla na terasu, mislila je da je vatromet i krenula je da izvodi decu. Bila je okrenuta leđima školi, nije znala šta se dešava. Onda je videla da je cigla kuće okrznuta metkom, a potom i Blažića sa puškom uperenom u nju”, uznemireno je opisala.

Kako je dalje opisala, Blažić je jednom rukom podigao pušku uvis i počeo da puca, potom u kuću i njenog oca.

“Pukom srećom je promašio i nije ga ubio. Ja sam izašla kad je izlazio iz školskog dvorišta, tražio je još nekog da puca u njega, nije nas video. Ušao je u auto, onda izašao i pitao mog oca šta hoće, šta traži to i počeo da puca“, dodala je.

Ona je negirala da je njena porodica bila u sukobu s Blažićem.

Zatraženo čitanje pojedinih iskaza

Advokati oštećenih isto su predložili i za oštećenog Zorana Pavlovića iz Dubone, takođe zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo se složilo sa zahtevom da iskaz Zorana Pavlovića bude pročitan.

Advokat Stefan Stefanović istakao je da porodice insistiraju na tome da devojka koja je bila u taksiju sa Blažićem, kao i da tužilaštvo povuče zahtev za saslušanje maloletnih I. I. i N. V, što je tužilaštvo odobrilo.

Neposredno neće biti ispitani ni D. R., T. S. i M. M, a sudija je istakla da će sud naknadno da odluči o ispitivanju Jelene Ajdinović.

Avokat ranjenog Jovice Stevanovića istakao je da je Stevanović opravdano odsutan zbog zdravstvenog stanja, te je predloženo da bude saslušan u septembru ili da njegov iskaz bude pročitan.

Uroš Blažić juče je iznosio svoju odbranu i tom prilikom ostao pri iskazu sa pripremnog ročišta u kojem je izneo da priznaje krivicu.

Njegovom ocu Radiši Blažiću sudi se za držanje oružja i izazivanje opšte opasnosti, što je on u jučerašnjem iskazu u potpunosti negirao.

Podsećamo, pripremno ročište Urošu Blažiću trebalo je da bude održano 23. maja u Višem sudu u Smederevu, ali je prekinuto jer su prisutni članovi porodica i rođaci žrtava napali Blažića.

Pripremno ročište je nastavljeno u Beogradu, u sudnici Centralnog zatvora, koja je bila premala da primi sve zainteresovane, pa je odlučeno da se suđenje izmesti najpre u Palatu Pravde, a potom u Specijalni sud.

Pored Blažića, tužilaštvo je 18. oktobra podiglo optužnicu protiv njegovog oca Radiše Blažića za neovlašćeno držanje oružja, kao i protiv još dva rođaka.

Za Blažića i njegovog oca tužilaštvo traži kaznu od 20 godina zatvora, dok se za rođake predlaže kazna od po šest godina zatvora.

Prema Krivičnom zakonu, okrivljeni nije imao punu 21 godinu prilikom izvršenja zločina, zbog čega ne može da mu bude izrečena kazna doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari