"Ništa mi ne možete, ja sam Vučićev kum": Uroš Panić priveden i pušten u Budvi, a policija u Srbiji "traga" za njim i bratom 1Foto: Screenshot/TikTok/urospanic___

Uroš Panić, sin Petra Panića, nekadašnjeg telohranitelja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, još jednom se našao u žiži javnosti, a ovog puta zbog hapšenja u Budvi prošle nedelje zbog neprijavljenog boravka u tom gradu, dok nadležni u Srbiji i dalje „tragaju“ za njim i njegovim bratom zbog krivičnog dela posredovanje u vršenju prostitucije.

Braća Uroš i Miloš Panić napustili su zemlju samo nekoliko sati pre hapšenja njihovih saradnika 8. februara sa kojima su zajedno osumnjičeni za posredovanje u prostituciji i trgovinu ljudima.

Istraga se u Srbiji odvijala svojim tokom. Saslušavani su drugi osumnjičeni i oštećene devojke, ali od glavnih organizatora poslova ni traga ni glasa, makar za srpsku policiju.

Ipak, prema nezvaničnim informacijama, nekoliko dana nakon policijske akcije u Srbiji, oni su locirani u jednom klubu u Hrvatskoj,

U javnosti se pojavio i snimak na kom prolaznici u centru Zagreba u Hrvatskoj ocenjuju izgled jedni drugih za jedan hrvatski medij, a među njima je bio i osumnjičeni Uroš Panić.

I dok organi reda u Srbiji ne žele ili ne smeju da se bave slučajem braće Panić, budvanska policija privela je Uroša prošle nedelje, a kako je nezvanično potvrđeno u policiji, oni su ga zadržali par sati u stanici, a nakon toga – pustili.

Razlog – nije bilo međunarodne poternice, zbog čega se oni nesmetano šetaju zemljama regiona.

„Sve ovo što se dešava sa Panićem je, nažalost, realnost društva u kome živimo i posledica je tzv. burazerske države, u kojoj su kumovi i ljudi bliski političkom vrhu države iznad zakona. Urošu Paniću je neko omogućio da se tako ponaša u Beogradu, potom da napusti državu, a evo, vidimo, i da ne bude na međunarodnoj poternici“, kaže advokat Ivan Ninić za Danas.

Podseća Ninić i na Panićevo svojevrsno „guranje prsta u oko“ kako građanima, tako i policiji u Srbiji.

„On se sa instagram profila, sve vreme ruga kompletnom srpskom pravosuđu, tako što policiji, tužiocima i sudijama poručuje – ništa mi ne možete, ja sam Vučićev kum, a vi ste svi mali, smešni i nebitni. I neće se, sasvim izvesno, dobrovoljno predati sve dok ne napravi dobar partijsko-pravosudni aranžman, koji ne podrazumeva boravak u pritvoru i efektivnu zatvorsku kaznu“, kaže advokat za Danas.

Ninić se osvrće i na uticaj ovakvog postupanja prema Panićima na omladinu.

„Zašto bi se na njega uopšte primenilo slovo zakona, kada je ustanovljeni princip ove vlasti da zakon važi samo za sirotinju, boraniju i političke neistomišljenike? Na primeru Panića naša omladina vidi da u životu ima samo dva puta – u SNS i kriminal ili da zauvek beže iz Srbije, što suštinski i jeste zvanična politika Vučićevig režima“, zaključuje Ninić za Danas.

Advokat Vladimir Terzić smatra da se očigledno radi o kategoriji povlašćenih građana.

„U srpskoj tradiciji je da se kumu izlazi u susret, pomaže, ali nije normalno da čitav aparat prisile jedne države vodi računa o tome ko je kum predsednika države, kakve će implikacije po nosioce pravosudnih i policijskih funkcija imati puna primena zakona na nekoga ko je u kumovskim vezama sa predsednikom“, kaže Terzić za Danas.

On podvlači i to što je Panić pušten u Crnoj Gori.

„Očigledno je da crnogorski organi otkrivanja nisu imali osnov za lišavanje slobode Uroša Panića, jer za njim nije raspisana tzv. “crvena” Interpolova poternica, već samo interna policijska potraga, čiji domašaj se iscrpljuje unutar granica Republike Srbije“, ističe Terzić.

Da se radi o “običnom” građaninu, taj postupak bi uveliko bio sproveden pa bi se takvo lice brzo našlo u ekstradicionom pritvoru Crne Gore, u postupku izručenja Srbiji, naglašava Terzić.

„Pravosuđe selektivno postupa, posebno tužilaštvo koje ne inicira adekvatne procedure, radi podizanja opšte društvene discipline, kroz jednak pristup prema svim građanima, a očigledno je da to ne može da učini dok je pod vlašću ovakve izvršne vlasti, koja je sklona kršenju zakona i samim tim nema interes da se uspostavi elementarna primena krivičnih i krivičnoprocesnih pozitivnopravnih normi“, zaključuje Vladimir Terzić.

Zbog čega se traga za braćom Panić?

Prema saopštenju Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, policija je 8. februara privela osumnjičene V.S. i S.L. za koje postoji osnovana sumnja da su zajedno sa braćom Urošem i Milošem Panićem, koji su nekoliko časova pre realizacije hapšenja napustili teritoriju Republike Srbije, izvršili krivično delo posredovanje u vršenju prostitucije.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su na teritoriji GO Zemun i GO Savski venac navodili, podsticali i organizovali predaju oštećenih ženskih lica drugim licima radi prostitucije tako što su na različitim internet stranicama objavili oglas sadržine da mlade i zgodne maserke pružaju usluge senzualne masaže za muškarce po ceni od 3.500 dinara do 10.000 dinara, ostavljajući nekoliko kontakt telefona na koja su se javljale oštećene i osumnjičena S.L. i na taj način se dogovarale sa klijentima na koju adresu da dođu.

Osumnjični V.S. je napravio nalog na društvenoj mreži “Instagram” koji je bio javan i na kojem je postavio oglas da zbog povećanog obima posla nudi posao maserke, navodeći da je dnevna zarada 100 evra, a takođe je napravio i internet sajt preko kojeg je nudio usluge tantričke masaže.

Cene seksualnih usluga su odredili osumnjičeni kojima su oštećene odvajale od 50 do 70 odsto zarade, a ostatak zadržavale za sebe.

Procenat novca koji je pripadao osumnjičenima su ostavljale u kafiću u Beogradu na vodi ili su po novac na adrese u Zemunu dolazili osumnjičeni i njima bliska lica.

Za Panićima je raspisana potraga, ali samo na nivou Srbije.

Već nekoliko dana kasnije, u nastavku akcije hapšenja učesnika u lancu prostitucije koja je sprovedena od strane Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i policijskih službenika PU za grad Beograd uhapšen je osumnjičeni I.Z.

Njemu se, prema saopštenju od 12. februara, stavlja na teret da je zajedno sa osumnjičenima V.S, S. L. i braćom Panić preduzeo radnje navođenja, podsticanja i organizovanja predaje oštećenih ženskih lica drugim licima radi prostitucije.

Početkom marta Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzelo je slučaj braće Panić.

VJT je potom, navodno, uputilo zamolnicu Ministarstvu pravde 11. marta za raspisivanjem međunarodne poternice protiv braće Uroša i Miloša Panića. Međutim, do danas nije potvrđeno da li je do toga i došlo, a nedavni slušaj u Budvi gotovo je potvrdio sumnje da će potraga ostati samo na nivou Srbije.

Do pokretanja istrage protiv navedenih osumnjičenih za krivično delo trgovina ljudima, koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva, došlo je nakon što je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima dostavio VJT podatke koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno ovo krivično delo prema jednoj oštećenoj.

Prema naredbi o sprovođenju istrage osumnjičeni su od neutvrđenog dana do 16. oktobra 2023. godine, po prethodnom dogovoru, dovođenjem u zabludu oštećenu vrbovali u cilju vršenja prostitucije i seksualne eksploatacije.

Za krivično delo trgovina ljudima zaprećena je kazna zatvora od tri do 12 godina, a za krivično delo posredovanje u prostituciji zaprećena je kazna zatvora od 6 meseci do pet godina i novčana kazna.

Finansijska istraga

U međuvremenu, Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je finansijsku istragu protiv braće Miloša i Uroša Panića.

Naredba o pokretanju finansijske istrage izdata je još 11. marta 2024. godine, ali se tužilaštvo o tome nije zvanično oglašavalo, piše Nova.rs.

Tužilaštvo je Jedinici za finajsijske istrage naložilo da proveri komepletnu imovinu braće Panić zbog sumnje da poseduju znatnu imovinu proisteklu iz krivičnog dela Trgovina ljudima.

Na udaru provere su i članovi njihove uže porodice, tačnije sve nepokretnosti koje poseduju, vozila, računi, hartije od vrednosti i drugo.

Brza vožnja, kršenje saobraćajnih propisa, vređanje policajaca deo su dosijea odbegle braće Miloša i Uroša Panića. Prema informacijama portala Nova.rs, braća Panić imaju zajedno preko 130 otvorenih predmeta vezanih za prekršaje koje su pravili na teritoriji cele Srbije.

Uroš Panić poznat po divljanju na ulicima Beograda

Uroš Panić je više puta dospevao u žižu javnosti zbog nasilničke vožnje „lamborginija“, ali i vređanja policajaca u uživo prenosima na društvenim mrežama.

S obzirom na to da su ovi prizori uznemirili javnost, ministar policije Bratislav Gašić je krajem marta 2023. godine izveo nezapamćenu i do tada nezabeleženu policijsku akciju – uhapšen je automobil.

Paniću je tada zaplenjeno vozilo, a potom i vraćeno, ali protiv njega nisu podnete prijave, zbog čega je javnost burno reagovala.

Skupoceno vozilo marke „lamborgini“ još jednom je imalo svoj momemant u medijima, kada je u novmbru 2023. godine oko 23 sata izazvalo udes na Novom Beogradu, u kom nije bilo povređenih.

Udes se dogodio na raskrsnici bulevara Nikole Tesle i Mihajla Pupina, u blizini Brankovog mosta i TC Ušće kada je vozač izgubio kontrolu i udario u vozilo marke „volksvagen“ kojim je upravljao stariji muškarac M. D.

Vozač „lamborginija“ je nakon sudara pobegao sa mesta udesa, ali su brojni svedoci i vozač u kog je udario posvedočili o kom se vozilu radi.

Policija je obavila uviđaj i ubrzo nakon toga pronašla „lamborgini“ parkiran u blizini „Yu biznis centra“.

Vozač nije zatečen u vozilu, pa se pretpostavlja da je automobil namerno ostavio i udaljio se pešice.

On se potom sam prijavio policiji i u razgovoru sa policijskim službenicima izjavio da je upravljao ovim vozilom za koje je proverama utvrđeno da je u vlasništvu jedne rentakar agencije.

Uroš Panić hapšen je i u Budvi u leto 2022. kada je divljao ulicama skupocenim džipom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari