Povodom obeležavanja peta godišnjice od osnivanja prvog naučnog instituta od strane Vlade Vojvodine – Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu u ime Ministarstva prosvete i nauke, pomoćnik ministra prof. dr Nada Dragović uručila je direktorki Instituta dr Jovanki Lević odluku o akreditaciji u ovoj naučnoj oblasti u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović je u ime vojvođanske Vlade Vojvodine, uručio ugovor o finansiranju projekta iz oblasti funkcionalne hrane, vezan za regulativu i metodiku odgovarajućih ispitivanja na teritoriji AP Vojvodine.

– Pokrajinska Vlada osnovala je Naučni institut za prehrambene tehnologije, kao ključni institut u ostvarivanju ukupne naše politike i strategije vezane za poljoprivrednu proizvodnju i mogućnosti njenog plasmana na inostrano tržište. Naime, visoki evropski standardi zahtevaju odgovarajuće akreditovane laboratorije koje bi mogle izdavati sertifikate, kako bi se obezbedili postavljeni ciljevi. Uz investiciju od preko dva miliona evra, koji su obezbeđeni preko Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, ova oprema je u punoj funkciji već sada, a pogotovu u narednim godinama kada će odnosi naše zemlje i EU ići uzlaznom linijom – izjavio je prof. dr Dragoslav Petrović i dodao da Institut danas ima udvostručen broj svojih istraživača u odnosu na momenat kad je osnovan, te da trenutno ima čak 11 međunarodnih projekata.

Naučni institut za prehrambene tehnologije jedna je od vodećih institucija u oblasti istraživanja kvaliteta i bezbednosti hrane i hrane za životinje. Pored naučnoistraživačke delatnosti, laboratorija FINS-a koristi više od 300 analitičkih metoda, kako bi, u saradnji sa proizvođačima prehrambenih proizvoda, obezbedila stalan kvalitet i bezbednost njihovih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari