Uručena priznanja najuspešnijim Užičanima 1Foto: N.Kovačević

Redakcija Užičke nedelje je dodelila nagrade najuspešnijim Užičanima u prethodnoj godini, ali i onima koji su to priznaje zaslužili svojim dugogodišnjim i uspešnim radom.

Svečanost na kojoj su uručene nagrade, koje se dodeljuju dvanestu godinu zaredom, bila je prilika da se obeleži i 25 godina postojanja Užičke nedelje.

Priznanje Užičanin godine je pripalo akademiku i književniku Ljubomiru Simoviću koji, iz opravdanih razloga, nije mogao da prisustvuje uručenju nagrade ali su, tokom prigodnog programa u sali gradske skupštine, stihove njegovih pesama kazivali studenti Pedagoškog fakulteta.

Za privrednika godine je proglašen Branko Bešević, vlasnik i direktor uspešne kompanije Unitrag, koja se bavi prevozom robe u međunarodnom drumskom saobraćaju. Slađana Šumanac, vlasnica buregdžinice „Blue Moon“, koju su kolege uvrstile među 50 najuspešnijih poslovnih žena Srbije, proglašena je za preduzetnika godine.

Za doprinos kulturi je nagrađen je Radovan Baja Vujović, poznati užički fotograf koji svojim fotografijama, između ostalog, 22 godine podseća na lepotu pozorišne umetnosti tokom Jugoslovenskog pozorišnog festovala u Užicu.

Za sportistu godine je proglašen Nikola Filipović, dvadesetvogodišnji kik bokser koji je, uz studije na Fakultetu za sport fizičku kulturu u Beogradu, nastavio karijeru u Crvenoj zvezdi i prošle godine bio najbolji u Srbiji i na Balkanu, a na Svetskom kupu u Mađarskoj osvojio zlato i postao član reprezentacije.

Udruženje građana „Roditelj“, koje je osnovano 2009. godine i realizovalo niz edukativnih i humanitarnih projekata, nagrađeno je za javni angažman, dok je Uudruđženju „Jefimija, koje već devetnaest godina pruža razne vidove podrške ženama obolelim od karcnoima dojke, pripalo prznanje za humanitarni rad. Udruženju pčelara, koje postoji 80 godina, dodeljeno je priznanje za razvoj pčelarstva u Užicu.

Zoran Kurćelić, majstor zaposlen u „Prvom partizanu“, proglašen je za radnika godine, Miloš Broćić Brole je nagrađen za doprinos muzičkoj kulturi, Srđan Milovijević kompozitor i teksopisac za kreativnost i inovativnost, dok je Živomiru Simeunoviću, vlasniku obućarske radnje „Simeunović“ , koja je otvorena pre šezdeset godina, pripalo priznaje čuvara zanatske tradicije. Vuku Gordiću, maturantu Užičke gimnazije i učesniku programa iz bilogije i hemije u istraživačkoj stanici Petnica, uručeno je priznanje za posvećenost naučno-istraživačkom radu.

Posebno priznaje Užičke nedelje za životno delo je postuhumno pripalo Danici Dani Milosavljević (1925–2018), koja je bila učesnica Narodnooslobodilaćke borbe tokom Drugog svetskog rata, a koja je nedavno prominulakao poslednja žena narodni heroj.

Za ambasadora Užica je proglašen Predrag Gaga Antonijević, filsmki reditelj koji je rođen u Užicu i koji živi u Los Anđelesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari