Novi Pazar je dobio tehničku dokumentaciju za anti erozivne mere i zaštitu od poplava u slivu reke Raške, koju su zameniku i pomoćniku novopazarskog gradonačelnika Nikoli Joloviću i Faruku Suljeviću uručili zamenik ambasadora Švajcarske u Srbiji Žan Luk Oš i direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Izabel Perih.

-Vlada Švajcarske i Evropska unija su preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, finansirali izradu ove tehničke dokumentacije sa 100 hiljada evra. To će otvoriti prostor za ulaganja 500 hiljada evra u izgradnju objekata koji će sprečavati izlivanja ove reke, rekla je direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i ocenila da je „ovaj projekat dobar primer kako Novi Pazar koristi bespovratna sredstva“.

Posetom Novom Pazaru predstavnici Švajcarske završili su trodnevnu posetu opštinama u južnoj i jugozapadnoj Srbiji. Oni su prethodno u Tutinu označili završetak radova na izgradnji dečijeg vrtića „Poletarac“, za čiju izgradnju je preko EU PROGRES-a obezbeđeno 100 hiljada evra. Izgradnjom ovog objekta udvostručeni su kapaciteti za smeštaj mališana do sedam godina, kojih u tutinskoj opštini ima više od 10 odsto od ukupnog broja stanovnika, ali i otvaranje 15 novih radnih mesta. Uz donatorska sredstva opština Tutin je iz svojih izvora uložila još 130 hiljada eva. Zamenik švajcarskog ambasadora Oš je rekao da će njegova vlada sa EU finansirati i opremanje novog vrtića „čime će biti stvoreni adekvatni uslovi za vaspitavanje dece“.

Švajcarski predstavnici su uručili i plan detaljne regulacije mesne zajednice Ribariće, za čiju izradu je izdvojeno 23 hiljade evra. Ovim se pomaže stvaranje preduslova za ekonomski razvoj opštine Tutin. EU PROGRES svoje aktivnosti realizuje u 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije, a finansiraju ga EU sa 14,1 miliona evra, Vlada Švajcarske sa 2,5 miliona i sa 1,5 miliona evra Vlada Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari