Dugo će Dragoš Stanić iz prijepoljskog sela Kučin i njegova veoma siromašna šestočlana porodica pamtiti ovogodišnje hladno dvadeset drugo januarsko jutro kada im je za tren oka požar do temelja uništio skromnu porodičnu kuću. „Od celokupne kuće ostali su samo čađavi i ogaravljeni kameni zidovi, a uspeli smo iz zgarišta da iznesemo par stolica, dva kreveta i frižider, sve ostalo je progutao plamen“, priča danas, nešto malo više od pola godine posle požara, Dragoš sa suzama u očima gledajući kako uz pomoć dobrih ljudi, rođaka, komšija i prijatelja na zgarištu stare kuće niče novi dom za njegovu porodicu, suprugu Snežanu, kćerke Mariju, Veru i Mirjanu od sedam do 16 godina i obolelu 78-godišnju majku Radmilu.

– Svašta sam tog dana pomišljao i hteo da uradim od sebe, kada sam se čamcem vratio nakon što sam vozio dete preko jezera i video da smo sasvim nemoćni da ugasimo vatru. Naše selo je raštrkano, gotovo ispražnjeno, sa nikakvim prilazom, pa i vatrogasci koje su o požaru obavestili vozači sa puta Priboj – Prijepolje do izgorele kuće mogli su samo pešice. Da nije bilo komšija i vriske dece koja su me pitala da li mislim šta će sa njima biti, verovatno bi skončao u plamenu koji mi je progutao dom nad glavom, kaže Dragoš dok je gledao prošle subote kako sedamnaestoro učesnika mobe, pod jakim suncem, ali ozarena lica što izgradnja nove kuće za ovog pogorelca odmiče, lije u potkrovlju betonsku ploču.

Prema rečima najstarijeg učesnika mobe, 73-godišnjeg Slobodana Stanića porodica njegovog rođaka Dragoša trebalo bi da se useli u novi dom pre nego što se sneg zabeli u Limskoj dolini. Do tada akcijom solidarnosti koja se nastavlja i kroz nesebičnu pomoć dobrih ljudi, od kojih mnogi i ne žele da im se imena pominju, jer kako navode „muka može da bude svačija“, obezbediće se materijal za struju i druge zanatske radove, a potom, dok ne zahladi i osnovno pokućanstvo. Dragoje Despić kaže da će kuća, kada se završi imati šesdesetak kvadrata za stanovanje na spratu i podrum u polovini prizemlja. Dodaje i da su mnogo pomogli u materijalu i vlasnici stovarišta u Priboju, strugara u Babinama. Odgovarajuća pomoć došla je od opštine Prijepolje, Crvenog krsta i Mileševske eparhije, mnogih znanih i neznanih darodavaca.

Novi dom Dragoša Stanica, samo formalno zaposlenom u pribojskom „12. januaru“ jer se plate ne isplaćuju, kao i stari koja je nestao u plamenu, nalazi se u zaseoku Stanići na levoj strani Lima i sa svega šest kuća. Daleko je od puta i jedina veza sa svetom predstavlja vožnja starim čamcem preko Limskog jezera koje se formiralo nakon izgradnje HE Potpeć. To stanje mu, kaže, u priličnoj meri onemogućava da nešto i zaradi od nadničarenja u selu i bližoj okolini kako bi mogao da prehrani svoju mnogočlanu porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari