Do marta 2012. godine u Vojvodini će biti urađen spisak proizvoda koji se mogu deklarisati kao proizvodi bez glutena, koji će biti dostupan svim zainteresovanim potrošačima.


Obezbeđenje lepeze domaćih proizvoda u kojima je deklarisano odsustvo alergena je u skladu sa praksom u zemljama EU. Sa osam preduzeća iz oblasti prehrambene industrije Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Stručna služba za realizaciju Programa privrednog razvoja Vojvodine, potpisali su ugovore u ukupnom iznosu od 1.778.921 dinara čime su finansirani projekti deklarisanja odsustva glutena u proizvodima i izrada analize odsustva unakrsne kontaminacije alergenima u pogonima prehrambene industrije.

Ukupno će biti iskontrolisano 112 proizvoda i to: prerađevine mesa i mleka, mlinsko pekarski proizvodi, prerađevine od voća i povrća, proizvodi od soje koji se koriste u ishrani ili za pripremu hrane, biljna ulja, namazi i ostalo. Akcija je pokrenuta s ciljem da se spreče alergijske reakcije na hranu, karakteristične za malu ali ugroženu grupu potrošača, koji mogu da konzumiraju isključivo namirnice u kojima nisu prisutni tragovi alergena. U našoj zemlji na tržištu odsustvo alergena je deklarisano samo u malom broju uglavnom uvoznih i skupih proizvoda čime je ishrana osoba sa ovom vrstom problema posebno otežana.

Realizacijom Programa „Fond za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda-APF“, čiji je nosilac Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, uradiće se lepeza proizvoda bez alergena, što će pomoći da veći broj domaćih proizvođača deklariše svoje proizvode i da se na tržištu obezbedi ponuda proizvoda dostupnih ugroženoj grupi potrošača.

Iskustva razvijenih

Najčešći alergeni u hrani su gluten, koštunjavo voće, soja, jaja, mleko. U razvijenim zemljama regulativa diktira da proizvođači primenjuju praksu deklarisanja odsustva alergena u prehrambenim proizvodima. Time se potrošačima koji pate od alergije na određene sastojke prehrambenih proizvoda obezbeđuje mogućnost bezbednog konzumiranja deklarisanih namirnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari