Povodom čestih istupa pojedinih nevladinih udruženja, političkih partija i pojedinaca, koji kritikuju državnu i lokalnu vlast povodom zagađenja životne sredine Pljevljima, predsjednik ove opštine Mirko Đačić je u izjavi za medije kazao da projekti realizovani tokom posljednje godine već daju rezultate.


– Za unapređenje kvaliteta životne sredine u širem potezu Pljevalja, grada i okoline, nema ni trenutnog, ni brzog, ni jeftinog rješenja. Problem je izuzetno kompleksan i ozbiljan. Zahtijeva neodložnu akciju i pristup upravo onakav kako su to učinili i čine Ministarstvo održivog razvoja i turizma i opština Pljevlja. Moraju se primijeniti i primjenjuju se, kvalitetne i sveobuhvatne mjere i aktivnosti, zasnovane na ekspertskim, naučnim, stručnim i iskustvenim stavovima i rješenjima, a ne na stavovima pojedinaca iz NVO sektora i laičke javnosti. Populistička priča sa takvih adresa, povodom do sada realizovanih, kao i budućih planiranih aktivnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma i opštine Pljevlja vjerovatno je dopadljiva manjem dijelu građana, nekim medijima i dežurnim kritičarima vlade, ali od nje nikakve koristi, kazao je Đačić.

On je istakao da je tokom grejne sezone vlada obezbijedila 417.500 evra za zamjenu energenta, odnosno prelazak sa uglja na pelet i briket. Zahvaljujući tome u Pljevljima se ovo ekološko gorivo prvi put koristi u značajnijim količinama, a najmanje jedna četvrtina ukupnog broja individualnih ložišta. Zamjenila je ugalj peletom i briketom.

– Ugalj više ne koriste ni kotlarnice u dvije osnovne i jednoj srednjoj školi i u Upravi za šume. Sanirana je kotlarnica u Skerlićevoj ulici koje je sa oko 100.000 evra takođe finansirala Vlada Crne Gore. Već je realizovan dio projekta uređenja korita rijeke Ćehotine za šta je utrošeno oko milion evra. Izgradili smo glavni gradski kolektor vrijedan milion evra. Realizuje se, a prema zaključenoj dinamici i završava do 2018. godine postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda vrijedno šest miliona evra, izjavio je Đačić.

Predsjednik opštine Pljevlja je rekao da su u toku aktivnosti koje će rezultirati izradom projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove toplane, što će omogućiti da se van upotrebe stavi kotlarnica u Skerlićevoj ulici, koja je daleko najveći problem, koji utiče na kvalitet vazduha u Pljevljima. Tender za izbor projektanta biće objavljen uskoro a predračunska vrijednost izgradnje nove mini toplane je veća od pet milion evra.

U drugom bloku TE Pljevlja predviđena je toplotna stanica za snabdijevanje grada toplotnom energijom. Ona je dio kompleksnog zadatka toplifikacije Pljevalja i konačno će kao ključni projekat, doprinijeti ne samo kvalitetnijem i čistijem vazduhu u Pljevljima, već i komfornijem životu građana. Prema Đačiću, boljem kvalitetu životne sredine u Pljevljima i sanaciji devastiranog zemljišta, doprinijeće i oko deset miliona evra vrijedni planirani radovi na sanaciji deponije Maljevac i flotacijskog jalovišta Gradac.

– Kod većine do sada definisanih i odobrenih projekata, u fazi realizacije imali smo podršku i pomoć, tehničku, stručnu i finansijsku i od međunarodnih institucija, a vjerujemo da ćemo tu podršku obezbijediti i za projekte nastavka uređenja korita rijeke Ćehotine, rekonstrukcije postrojenja pitke vode Pliješ sa dovodom sirove vode i povratnim cjevovodom do izvorišta u Potpeću. Takođe i objekata vodosnabdijevanja Breznica i Bogiševac. Projekata i radova ima i biće u velikom obimu, zahtijevaju i velika ulaganja, puno rada, ali i ono najvažnije, traže duži period realizacije. Da budemo slikoviti: sve da imamo sva moguća finansijska sredstva na raspolaganju, u ovom trenutku ne bi bilo moguće uraditi više od ovog što se radi. Ali svakako smo sigurni da građani Pljevalja prepoznaju odlučnost i namjeru da ove probleme, jedan po jedan i riješimo, poručio je Đačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari