Uskoro naplata zrenjaninske vode 1Foto: M.P.

Prečišćena zrenjaninska voda, koja se od 2. septembra u punom kapacitetu isporučuje potrošačima u ovom gradu, do kraja meseca počeće da se fakturiše po ceni od 30 dinara, saopštili su investitori Nenad Obradovič i Oliver Zeveđi.

Oni su na konferenciji za medije naveli da mesečni troškovi rada pogona prečistača koštaju 70.000 evra i da su ugradnjom nove opreme sada omogućeni uslovi da pogon sa devet zapsolenih radi nesmetano, kao i da JKP “Vodovod“ pokrene proceduru za skidanje sanitarne zabrane upotrebe vode.

-Voda je ispravna na izlasku iz fabrike, o tome imamo analize, ispunili smo zahtev za kvalitetom vode i količinom koja je gradu potrebna. U preseku potrošnje koji smo radili dnevna potrošnja je 260 litara u sekundi. Utvrdili smo i da je noćna potrošnja velika, što govori o gubitcima na mreži od 40 odsto, što je već stvar koju mora da reši gradski vodovod, kao i stanje mreže i gde je treba zameniti – rekao je, između ostalog, Nenad Obradović.

Povodom krivične prijave, koju je protiv njih podnelo državnom tužilaštvu Udruženje građana Građanski preokret, advokat Oliver Zeveđi naveo je da je neosnovana.

-Nalazimo se u osetljivom trenutku, kada pregovaramo sa ozbiljnim stranim investitorom o dokapitalizaciji i ta krivična prijava, za koju saznajemo iz medija, ne utiče dobro. Zato molimo državne organe da što pre ispitaju navode iz ove prijave, neka sprovedu istragu što pre jer nemamo šta da krijemo – objasnio je Oliver Zeveđi.

On je rekao da Sinertek nije koristio budžetski novac, već da je reč o pozajamici od 67,4 miliona dinara koju će vratiti JKP “Vodovod” Zrenjanin jer kao investitori više nisu imali novca za popravku pogona do koje je došlo ovog leta a usled stajanja fabrike.

-Uložili smo preko dva miliona evra svog novca, 4,3 miliona evra je kredit od banke a prema proceni Zavoda za veštačenje iz 2017. godine, vrednost fabrike je sedam miliona evra – rekao je Oliver Zeveđi.

Na pitanje koji se udeo u konzorcijumu prodaje, Nenad Obradović je odgovorio da udele u zrenjaninskom prečistaču ima danski Liktek od 10 odsto, pet odsto ima advokat Oliver Zeveđi a od svojih 85 odsto on planira da izraelskom Rimon Amitral grupi proda kontrolni paket od 51,5 odsto akcija. Na pitanje da li je formirana Komisija za primopredaju pogona, odgovorili su da nemaju saznanja. Inače, Grad Zrenjanin formirao je 5. septembra komisiju, koju čine četiri člana među kojima je i Nenad Obradović, što je objavljeno u Službenom listu grada.

Cena

Vodu iz gradskog vodovoda, koja je zabranjena za upotrebu od 2004. godine, Zrenjaninci plaćaju 29,36 dinara, otpadna voda je 30 dinara a nova voda koštaće 30 dinara. Kada se na sve to doda pdv, završni računi JKP “Vodovosd i kanalizacija” će biti znatno veći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari