HOMEN: Država spremna da se preispita svaki slučaj privatizacije u kojima ima krivičnih dela

Tužilaštvo za organizovani kriminal podnelo je zahtev sudu za oduzimanje Poljoprivredno industrijskog kombinata (PIK) Zemun,nezvanično saznaje Danas. Procenjuje se da je reč o zapleni u visini od oko dve milijarde dinara.

Podsetimo, da su šestorica bivših rukovodilaca PIK Zemun osumnjičena da su zloupotrebili položaj i protivpravno otuđili zemljište tog preduzeća površine 300 hektara.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen kaže za Danas da se očekuje u ovom slučajuza sada najveća zaplena imovine stečene kriminalom. Prema njegovim rečima, ukoliko sud donese rešenje o oduzimanju imovine to će doprineti rešenju brojnih problema nastalih u toj firmi. Ujedno će to omogućiti državi da ponovo postane vlasnik ovog zemljišta, dodaje Homen, koje je strategijski bitno za razvoj Beograda.

– Ovaj slučaj ukazuje na spremnost države da se preispita svaki slučaj privatizacije u kojima ima krivičnih dela – naglasio je Homen.

Predsednik Upravnog odbora PIK „Zemun“ Lazar Ružić, direktori Milorad Đokić, Rajko Mandić i Dejan Krnjčević optuženi su 26. maja 2008. da su na nagovor Đorđa Božića, vlasnika firme Georgelenda, zloupotrebom službenog položaja otuđili 33,68 hektara poljoprivrednog zemljišta ovog preduzeća. Prema navodima optužnice, oni su to zemljište 31. januara 2002. prodali Božiću, koji je znao da će ono biti preimenovano u gradsko-građevinsko zemljište, za samo 36 miliona dinara. Božić se tereti da je tako zaradio čak 1.357.820.000 dinara.Rukovodioci su optuženi da su takvu odluku doneli bez saglasnosti Upravnog odbora, procene vrednosti zemljišta, javnog oglašavanja i prikupljanja ponuda, a nisu ni izvršili razgraničenje između društvenog i državnog zemljišta. Oni su sačinili lažnu dokumentaciju na osnovu koje se Božić 10. februara 2004. uknjižio kao vlasnik građevinskog zemljišta.

Optužnica tereti još jednog direktora PIK „Zemun“ Nebojšu Avlijaša, kao i Krnjčevića da su uz pomoć optuženog sudskog veštaka Petra Munćana pribavili korist drugom preduzeću Božića Silos Jakovo. Prema navodima optužnice, oni su na Božićev nagovor sklopili ugovor o finansiranju poljoprivredne proizvodnje za četiri kulture. Ugovorom je utvrđeno da će PIK „Zemun“ dati menice Silos Jakovu, ali ukoliko menice ne mogu da se realizuju, zbog blokade računa, to preduzeće dobija „pravo trajnog korišćenja zemljišta PIK 'Zemun'“.

Božić je na osnovu tog ugovora, preko svog advokata 10. aprila 2006. u Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu uknjižio plenidbu 210 hektara poljoprivrednog zemljišta PIK „Zemun“.

Sudski veštak Petar Munćan je procenio da zemljište vredi oko 130 miliona dinara iako je kasnije Poreska uprava Zemuna utvrdila da zemljište vredi 15 puta više, tačnije dve milijarde i sto pedeset miliona dinara. U optužnici se konstatuje i da je prodaja tih 210 hektara sprečena angažovanjem novog rukovodstva PIK „Zemun“ koje je u preduzeće ušlo uz pomoć policije.

Optužnicom se još terete Avlijaš, Krnjčević, kao i vlasnici privatnog preduzeća Hana, supružnici Vesna i Špiro Janković. Oni su se obavezali da će preduzeću Hana ustupiti 15 hektara zemljišta ukoliko ne plate naručenu robu u vrednosti od dva i po miliona dinara. Jankovići su takođe optuženi da su znali da će to zemljište postati građevinsko i da su mahinacijama 10. oktobra 2005. stekli preko osam miliona dinara.

Đorđe Božić prodao je 30 odsto Georgelenda preduzeću Euro mall za više od pet miliona evra. Ta kompanija je potom, 25. decembra 2006, za dodatnih 20,5 miliona evra preuzela potpuno vlasništvo nad Georgelendom. Preduzeće Euro mall je registrovano u Beogradu u jednoj advokatskoj kancelariji u Lepeničkoj broj 7. Kako se navodi u Agenciji za privredne registre, osnivač preduzeća Euro mall je firma Zemun development aktiengesellschaft iz Lihtenštajna, a vodi se na advokatsku kancelariju Wilfried houp, sa sedištem takođe u toj zemlji.


Stvarni vlasnici

Zanimljivo je da je Božić oba svoja preduzeća umešana u preprodaju zemljišta registrovao istog dana, 14. marta 2006. Georgelend je osnovao sa 500 evra novčanog kapitala i 16.861.097 evra nenovčanog kapitala, što je, prema navodima optužnice, zapravo zemljište PIK „Zemun“. Firmu Silos Jakovo osnovao je sa novčanim kapitalom od čak 849.256 evra. Kao stvarni vlasnici ovih preduzeća, čiji je cilj bio oduzimanje zemljišta PIK „Zemun“, spominju se imena dvojice šefova kriminalnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari