Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja usvojilo je Generalni urbanistički plan Užica. Time je grad, uz raniji Prostorni plan, dobio dva najvažnija urbanistička dokumenta, koja su izrađena u skaldu sa važećim zakonima i po tom je među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji.


Svetlana Jevđović Matić, pomoćnica gradonačelnika za urbanizam, istakla je da ti strateški urbanistički dokumenti predstavljaju osnov za dalji razvoj grada, što će omogućiti kvalitetno upravljanje zemljištem i pospešiti gradnju. Do kraja ove godine, kako je najavila, biće završena i izrada šest planova detaljne regulacije, kojima će biti određene namene pojedinih lokacija.

Načelnica gradske uprave za urbanizam, izgradnju i imovinsko-pravne poslove, Zorica Obradović, navela je da je, uz te strateške planove, važno da grad ima i katastar nepokretnosti i što više legalizovanih objekata. To je, kako je istakla, preduslov da se skrati procedura i da investitori i građani mogu brže da dobiju potrebne dozvole za gradnju.

Osim strateške dimenzije, kako je navedeno, Generalni urbanistički plan Užica je održiv i primenjiv, a obrađene lokacije predviđene su za započete ili buduće gradske projekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari