Načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić istakao je juče potrebu uspostavljanja integrisanog sistema zaštite i reagovanja u vanrednim situacijama i najavio brzo donošenje zakona kojim će biti regulisano ovo pitanje.

Potreban nam je integrisan sistem zaštite i stavljanje svih potencijala koje ova zemlja ima pod jedan krov, a najvažniji argument za to je operativnost i ekonomičnost ovakvog modela – rekao je Marić. Načelnik Uprave za vanredne situacije Ministarstva odbrane Srbije Milan Popadić rekao je da je vlada Srbije „svesna činjenice da sadašnji sistem zaštite ne odgovara potrebama zemlje i ne može adekvatno da zaštiti njene građane“.

– Mi moramo imati jedan poseban organ, bilo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, bilo u Ministarstvu odbrane, bilo organ pri vladi Srbije, a stvar države je da odluči kako će on biti organizovan – rekao je Popadić. On je naveo da će cela struka koja se bavi ovim pitanjem „iznedriti zajednički predlog, koji će ići ka Savetu za nacionalnu bezbednost i dalje kanalima Vlade Republike Srbije, što podrazumeva Narodnu skupštinu, donošenje zakona i konačno ćemo stati pod jedan krov“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari