Studenti sa teritorije grada Požarevca do sada su od Grada dobijali stipendije u iznosu od po 5.000 dinara. Ugovori sa studentima potpisivani su početkom oktobra kada im je počinjala školska godina. Sam čin potpisivanja odvijao se u gradskim Svečanim salonima u prisustvu gradonačelnika i ostalih predstavnika lokalne samouprave.

Ove godine se to nije desilo, pa su mnogi studenti zabrinuti jer misle da je grad ukinuo Fond za stipendiranje studenata.

Gradski Sekretar za obrazovanje i kulturu Radomir Mihajlović kaže da studenti nemaju razloga da se brinu jer ovih dana treba da zaseda Fond za dodelu stipendija, koja će rešiti nastali problem. On kaže da do odlaganja potpisivanja je došlo iz tehničkih razlog i da će se sa studentima koji imaju pravo na stipendiju vrlo brzo potpisati ugovori o stipendiranju, a da će se do kraja godine retroaktivno uplatiti stipendije za oktobar, novembar i decembar.

– Imali smo problema jer se prijavio veliki broj studenata, a imali smo i kadrovskih problema jer je prvo jedan, pa i drugi sektretar Fonda dao ostavku. Dok se sve to sredilo prošlo je izvesno vreme. Mogu da kažem da se danas održava sastanak Fonda na kome će se zvanično utvrditi spiskovi sa imenima studenata koji imaju pravo na stipendiju. Stipendija se neće ukidati i u ovoj godini iznosi 5.000 dinara. Ima nagoveštaja da će se u narednoj godine stipendija povećati na šest, sedam hiljada dinara ili na neki drugi iznos. To je u našim planovima, a da li će se oni ostvariti, nadam se da hoće, zavisi od niza faktora, rekao je Mihajlović i dodao da će vrlo brzo biti organizovano potpisivanje ugovora sa studentima i retroaktivna isplata stipendija za oktobar, novembar i decembar.

Mihajlović je istakao da će se u ovoj školskoj godini biti stipendirano 99 studenata. Za njih Fond je izdvojio pet miliona dinara i još milion za njegovo funkcionisanje.

– Za kraj mogu da dodam da studenti prve godine jako teško mogu da se probiju pored studenata koji su druga, treća, četvrta godina, pa smo mi svake godine posle završetka konkursa za studente koji su prva godina, a koji su upisali fakultete za deficitarna zanimanja, i imamo potreba za tim,damo vanredno stipendije do marta meseca. To će biti tako jer posle marta apsolventi nemaju pravo na stipendije i onda se popunjava celokupni Fond – objasnio je gradski sekretar za obrazovanje Radomir Mihajlović razloge zašto kasni potpisivanje ugovora sa studentima o njihovom stipendiranju i šta ih u naredmnom periodu sve čka u vezi Fonda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari