Ministar rada i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Suad Numanović, posjetio je mjesnu zajednicu Bukovica. Iz ovog mjesta pored Pljevalja je tokom rata u BiH prinudno iseljeno skoro kompletno bošnjačko stanovništvo, a crnogorska vlada je počela projekat obnove i pomoći Bukovici koji bi trebalo da omogući povratak Bošnjaka.

Prema podacima pojedinih nevladinih organizacija, u Bukovici je tokom 1992. i 1993. godine osam Bošnjaka ubijeno i spaljeno stotinu kuća. Crnogorsko državno tužilaštvo je u aprilu optužilo sedmoricu bivših pripadnika Vojske Jugoslavije i Centra bezbednosti Pljevlja za zločin protiv čovečnosti, zlostavljanje i nehumano postupanje prema civilima sa područja Bukovice.

Ministar Numanović se tokom posjete sastao sa predstavnicima Udruženja Bukovičana iz Sarajeva, te predstavnicima mjesne zajednice Bukovica i mještanima Bukovice. Sastanku su prisustvovali direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković i predsjednik opštine Pljevlja dr Filip Vuković. Na sastanku je razgovarano o infrastrukturnom projektu Vlade Crne Gore, koji realizuje Direkcija za javne radove sa ciljem stvaranja kvalitetnih uslova za povratak raseljenog stanovništva Bukovice i poboljšanja uslova za život stanovništva koje već živi na tom prostoru.

Zaključeno je da radovi teku planiranom dinamikom i da je od procijenjene vrijednosti projekta za završetak radova Vlada uložila oko dva miliona evra. Vrijednost kompletnog projekta je oko 4,5 miliona evra. Pored izgradnje puteva izgrađena je i trafostanica, a završeno je i 12 prvih stambenih jedinica. U toku je njihovo priključenje na elektrodistributivnu mrežu i za očekivati je da će u narednim danima biti svečano uručeni ključevi objekata njihovim vlasnicima.

Na osnovu izvještaja Udruženja građana Bukovice iz Pljevalja, na prostoru Bukovice do 1992. godine u 32 sela živjelo je 118 bošnjačkih porodica sa 331 članom. Raseljeno je u periodu 1992 – 95. ukupno 102 porodice sa 282 člana. Danas na prostoru Bukovice živi 16 bošnjačkih porodica sa 49 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari