U Španiji se vodi istraga u vezi sa sumnjom da je bivši pripadnik zemunskog klana Milan Jurišić ubijen u toj zemlji, pošto je pronađeno telo koje se nalazi na veštačenju, rekao je juče ministar policije Ivica Dačić, nakon sastanka sa španskim kolegom Horheom Fermadezom Dijasom. On je dodao da će analiza španske kriminalističke policije dati odgovor na pitanje da li su to Jurišićevi ostaci.

 Ministar je dodao i da je to centralno pitanje u istrazi koja je usledila nakon hapšenja člana zemunskog klana Luke Bojovića i njegove kriminalne grupe i da će se sve ostalo, uključujući i izručenje Bojovića, dogoditi nakon toga.

Navodno zvanična potvrda da li je reč o Jurišiću treba da stigne nakon analiza u Centralnoj forenzičkoj laboratoriji Španije, odnosno upoređenja pronađenih ostataka i uzoraka DNK Jurišićeve bliske rodbine, koje bi trebalo da dostavi srpska policija.

– Očekujem da će u nastavku istrage, koju vodi španska policija, biti razrešeno i eventualno ubistvo Jurišića čime bi bila stavljena tačka na „zemunski klan“ i na misteriju da li je još neko od njih živ – naglasio je Dačić. Španski ministar Dijas dodao je da očekuje da će „uskoro prikazati konkretne rezultate srpskoj policiji u nastavku istrage u slučaju Bojović“. On je dodao da će o izručenju Bojovića Srbiji odlučivati pravosudni organi Španije, ali da što se Vlade Španije tiče, postoji „izuzetna spremnost“ da se Bojović što pre preda Srbiji.

Kako pišu španski mediji, policija je do podataka o mogućoj lokaciji tela saznala u pismu pronađenom u stanu nedavno uhapšenog Bojovića. U pismu na srpskom jeziku, kako ističu španski mediji, navodi se da je Jurišić ubijen posle svađe sa Bojovićem oko izvesne ženske osobe. Autor pisma opisuje i svirep način na koji je ubistvo izvršeno – čekićem, posle čega je telo samleveno u mašini, a ostaci bačeni u reku. Prema navodima španskih medija, forenzičari su posmrtne ostatke vadili iz madridske reke Manzanares u sredu u dvočasovnoj akciji, a osim delova kostiju pronađen je i deo mašine za mlevenje.

Policijski izvori navode i da se spominje da su „neki delovi tela pojedeni, a da je jedna mašina za mlevenje uništena i da su ‘zemunci’ prostorije u kojoj je ubistvo izvršeno čistili pet dana“.

Kako su ranije pisali mediji, član „zemunskog klana“ Sretko Kalinić rekao je da je on ubio i Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, takođe pripadnika „zemunskog klana“.

Kalinić je, kako su svojevremeno pisali mediji, ispričao da je Jurišića ubio u Španiji, da ga je doslovno raskomadao, samleo u mašini za mlevenje mesa, spakovao u plastične kese i bacio ih u reku. Kalinić je ispričao i da je Konstantinovića ubio u Srbiji, da su ga zakopali blizu autoputa Zagreb – Beograd. Uprkos Kalinićevim navodima, Konstantinović je jedini preostali član „zemunskog klana“ za kojim postoji aktivna poternica Interpola.

U bekstvu bio od 2003.

Milan Jurišić je bio u bekstvu od atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine, a u odsustvu je pred Specijalnim sudom osuđen je na 30 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari