Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su u telefonskom razgovoru gotovo pola sata raspravljali o krizama u Siriji i Severnoj Koreji i dogovorili sastanak, saopštio je Stejt department, javlja DPA. Vašington i Moskva imaju različite stavove o Siriji.


Rusija je glavni saveznik sirijskog predsednika Bašara Al Asada i sa Kinom je blokirala rezolucije o uvođenju sankcija Ujedinjenih nacija protiv Damaska, dok Sjedinjene Države pružaju sve veću podršku pobunjenicima čiji je cilj rušenje sirijskog režima. Portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland je izjavila da je postignut dogovor o prvom sastanku Lavrova i Kerija od kada je Hilari Klinton napustila funkciju državnog sekretara SAD.

– Povodom Sirije, Keri i Lavrov razgovarali su o važnosti korišćenja uticaja Sjedinjenih Država i Rusije na aktere radi podrške održivom procesu političke tranzicije – rekla je Viktorija Nuland.

Ona je izjavila da je Keri naglasio značaj hitnog okončanja krvoprolića u Siriji, gde je za protekle dve godine poginulo više od 70.000 civila, a govorio je i pomoći Siriji da se „odupre ekstremistima“.

Keri i Lavrov su se složili da je, posle nedavne probe severnokorejske atomske bombe, potrebna bliska saradnja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se „brzo odgovorilo“ na „najnoviji provokativni korak“ Pjongjanga, rekla je Viktorija Nuland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari