Vlasotincu, zbog zagađenja reke Vlasine, preti prava ekološka bomba, pa Eko-baza Jug, koja ima podršku lokalne samouprave, neće odustati u naumu da potpuno zaštiti kompletan sliv ove nekada izuzetno čiste reke.

Ovo ističe Miroslav Krajinčanić, predsednik Eko-baze Jug i glavni pokretačakcije Vlasotinčana koji su u velikom broju potpisali peticiju uz zahtev nadležnim organima da efikasno reaguju, a ako se to ne desi, uslediće radikalne mere tzv. građanske neposlušnosti.

Vlasotinčani su istovremeno zatražili intervenciju nadležnih ministarstava, a proteklih dana pristigao je odgovor da će se o svemu izjasniti ministarstva vodoprivrede i zaštite živtne sredine.

– Nezavisno od Vlade Srbije, lokalna samouprave Vlasotinca dobila je poziv da njeni predstavnici dođu na izvorišta Lušnice, što smo učinili pre dva dana – ističe Krajinčanić.

On naglašava da su teren obišli predstavnici Direkcije za vode Srbije, vodoprivredni inspektori i drugi stručnjaci i da je njihov zadatak bio da provere vodotok i rečno korito, ali ne i kvalitet vode, odnosno količinu preusmerene vode za vodosnabdevanje Niša, Babušnice i drugih naselja, što je, kako kaže Krajinčanić, veoma bitno za rešavanje nastalog problema.

– Prisutni predstavnici lokalne samouprave iz Vlasotinca, Vodovoda i Eko baze Jug dobili su preporuku da se obrate Republičkom hidrometeorološkom zavodu kako bi dobili podatke o količini vode u zatvorenim kaptažama i obavezi ostavljanja biološkog minimuma, kao i o hemijskoj ispravnosti vode koja dolazi iz babušničke kanalizacije do vodozahvata – veli Krajinčanić.

Konstatovano je, inače, da je obaveza niškog Vodovoda, prema dokumentaciji iz 1883. godine, da ostavi kubni metar vode ispod brane na ušću u reke Murgenicu i Lušnicu. Ta obaveza, smatraju vlasotinački ekolozi, nije do sada ispoštovana, jer brana nije sagrađena, a stav predstavnika Vlasotinca je da propisane količine vode ispod vodozahvata budu isključivo uzimane na osnovu količina iz uzurpiranih izvorišta, a ne za reku Murgovicu. Kontrola se, pojašnjava Krajinčanić, mora vršiti isključivo preko vodomera na svakom izvorištu i na osnovu potisnute vode prema Nišu i drugim naseljima. Fekalna voda koja dolazi iz Babušnice ne može se uzimati kao rečna voda, a njena količina je registrovana na glavnom vodomeru.

– Predstoji nam podnošenje zahteva da se Vlasotincu dodeli određena količina vode sa izvorišta Lužnica, o čemu će odluku donositi nadležni organi, a uskoro je moguće da ćemo pokrenuti sudski spor sa niškim Vodovodom – kaže Krajinčanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari