NEVREME U BEOGRADUfoto BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je juče da će ubuduće građani o poplavama, bujicama, olujama i zemljotresima dobijati obaveštenja putem SMS poruka.

U saradnji sa MUP-om, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija uvodi sistem za upozoravanje od nevremena kojim će obaveštavati građane na tačno određenom geografskom položaju o rizičnim vremenskim uslovima, a prema proceni Sektora za vanredne situacije.

„Po uzoru na pojedine evropske države, uskoro i kod nas sistem za upozoravanje od jakog nevremena. Kako bi se makar i delimično predupredile razorne posledice superćelijske oluje, zemljotresa ili poplava, građani će neposredno pre samog nevremena, putem SMS-a, biti upozoreni na vremenske neprilike“, saopšteno je.

Sistem će po načinu alarmiranja biti sličan sistemu “Pronađi me”.

Za razliku od Amber alerta, pružaoci medijskih usluga neće imati obavezu da ponavljaju hitne informacije, već da prilagode izveštavanje.

„Mi smo još tada shvatili da taj sistem može da nam posluži za šire informisanje javnosti za razne druge situacije posebno kada su u pitanju oluje, poplave, razne vrste nepogoda koje MUP proceni da su bitne za informisanje javnosti. Tada je zapravo pokrenuta ideja da se taj sistem razvija i nadograđuje dodatnim funkcionalnostima“, navela je Katarina Tomašević, v.d. pomoćnik ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj.

Upozorenje putem SMS-a uvedeno je u brojnim državama u svetu, među kojima je i Grčka, gde se ovakav sistem primenjuje od 2019. godine nakon velikih požara u Atini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari