Posle višemesečnog angažovanja lokalne samouprave, gradonačelnika Slobodana Kocića i načelnika Jablaničkog okruga Vladana Marinkovića, rešavanju statusa radnika Tekstilne kompanije „Kloting“, čiji je direktor marta ove godine napustio zemlju, konačno je pokrenuto.

Intervencijom gradonačelnika Kocića u Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u Beogradu stigla je saglasnost Poreske uprave u Leskovcu o pokretanju stečajnog postupka za firmu „Kloting“ pred Trgovinskim sudom u Leskovcu. Poreska uprava u Leskovcu za rekordno kratko vreme pripremila je kompletnu dokumentaciju za pokretanje stečajnog postupka i uputila je Trgovinskom sudu u Leskovcu.

„Očekujemo da i Trgovinski sud u najkraćem roku odlučuje po ovom zahtevu i da na jedini mogući način, stečajem, rešimo status zaposlenih u „Klotingu“. Tako će svi radnici ove firme ponovo dobiti mogućnost da ostvare sva prava preko Nacionalne službe zapošljavanja kao i pravo na zdravstveno osiguranje“, kaže se u saopštenju gradonačelnika Slobodana Kocića.

Inače, poslednjih meseci radnici Tekstilne industrije „Kloting“ negodovali su u nekoliko navrata ispred zgrade lokalnog parlamenta. Oni su isticali da je marta ove godine potpuno zaustavljena proizvodnja u ovom kolektivu, da je vlasnik Kostas Georgiu zatvorio pogon, ali uz obećanje da će uslediti nastavak rada, što se nije dogodilo.

– Mesecima ne primamo ni minimalac, a najgore je što smo ostali bez nade – kaže Milena Jovanović, jedna od radnica „Klotinga“.

Nezadovoljni radnici „Klotinga“ na protestima su najavili nova okupljanja, jer smatraju da je jedini krivac za njihov katastrofalni položaj vlasnik Kostas Georgiu. Kako smo ranije pisali, Tekstilna fabrika „Kloting“ najavljivana je kao spasilac za potonulu leskovačku tekstilnu industriju, ali je njen rad bio kratkog daha. U „Klotingu“ su se od samog početka rada događale čudne stvari, jer obezbeđenje fabrike često nije dozvoljavao radnicima da dođu do svojih radnih mesta, a ključni razlog nesporazuma je, kako je tvrdio mendžement, loš rezultat rada jednog broj radnika i njihova nestručnost.

 

Obećanje novog vlasnika

Posle nekoliko godina propadanja leskovačkog tekstilnog basena, „Kloting“ je bila prva tekstilna fabrika koja je počela da radi u centru Jablaničkog okruga. Kostas Georgiu je 14. januara 2008. godine, kada je fabrika zvanično otvorena uz prisustvo najviših zvaničnika Srbije, obećao zaposlenje za oko 1.400 radnika i za tu namenu iz budžeta Republike Srbije dobio je 2,8 miliona evra bespovratnih sredstava. Od početka rada, gotovo kompletna proizvodnja je slata u Englesku i, prema zvaničnim i više puta isticanim ocenama rukovodstva, nije bilo nikakvih primedbi na kvalitet tzv. lake konfekcije. Nažalost, ubrzo se pokazalo da su namere novog vlasnika bile „šarena laža“ i „zatvaranje kapije“ postalo je realnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari