Iako je pre nešto više od dva meseca u Pirotu počeo da radi Parking servis, problem parkiranja u gradu i dalje, i pored jasno obeleženih zona, nije rešen. Po principu, gde slobodno mesto nađeš, tu parkiraj vozilo, mnogi dovitljivi Piroćanci umesto da svoja vozila parkiraju na jasno obeleženim parking mestima i plate tu uslugu, kao parkirališta koriste ulice mimo dve zone, dvorišta stambenih zgrada i trotoare.

Kontrolori Parking servisa nemoćni su i očekuju pomoćsaobraćajne policije. U ovom preduzeću su zato odlučili da postave i fizičke barijere kako bi doskočili onima koji nepropisno parkiraju svoje automobile u centru grada, ali se pravi efekti očekuju angažovanjem pauka.

Milan Rančićkaže da ujutru kad krene na posao i decu poveze u školu ne koristi obeležena parking mesta, većtraži mesta pored zgrada i na trotoaru u blizini škole.

– Snalazim se na razne načine, sve dok ne dođe pauk i pokupi mi auto. Možda to i nije neki veliki dnevni trošak (60 dinara dnevno u zelenoj i 80 u crvenoj zoni) ali mesečno to i nije malo. Sve je dakle skopčano sa parama – kaže on.

Tomica Aleksić, direktor Parking servisa, kaže da je ranije bilo mnogo problema sa parkiranjem u gradu i da su se sada pojavili novi.

– U užem centru grada posle obeležavanja parkinga pojavio se prazan parking prostor, ali su zato trotoari, susedne ulice i dvorišta zgrada, čak i zelene gradske površine, postali mesta za neporisno prakiranje. Pešaci su ugroženi. Problem ćemo pokušati da rešimo tako što ćemo postaviti fizičke prepreke, odnosno betonske kugle na trotoare čime ćemo sprečiti mnoge da se tu parkiraju, a angažovaćemo i vozilo koje će sve automobile nepropisno parkirane uklanjati. U saradnji sa saobraćajnom policijom angažovaćemo i pauk – kaže Aleksić.

Kontrolor u Parking servisu Zoran Antićkaže da su na terenu primetili da mnogi izbegavaju da koriste obeležena parking mesta. – Upozoravamo ih, ali ne možemo da im naplatimo kaznu jer je to posao saobraćajne policije. Parkinzi su često poluprazni, a susedne ulice prenatrpane. Tu i tamo naiđemo na neku neprijatnost kod onih koje upozoravamo da koriste parking mesta – kaže Antić.

Načelnik saobraćajne policije u Pirotu Dragan Stojanovićkaže da je uloga saobraćajaca da kontroliše vozače koji izbegavaju obeležena mesta za parkiranje.

– Ukoliko su kola nepropisno parkirana, policija šofera, ako ga zatekne na licu mesta, može da kazni. Ukoliko je vozilo parkirano u skladu sa saobraćanim propisima i van parking mesta, onda nema više naše nadležnosti. Parking servisu ćemo pružiti pomoćpri intervenciji kada pauk bude uklanjao vozila. Mi izdajemo rešenje vozaču da ukloni vozilo u roku od 15 minuta, a posle toga se izdaje nalog da se vozilo odveze. Saradnja sa Parking servisom je odlična – kaže Stojanović, dodajući da će se angažovanjem pauka uvesti red u parkiranju u gradu.

Depo za vozila

U toku su radovi na uređenju depoa za odlaganje i čuvanje vozila koja su nepropisno parkirana. Po završetku tog posla, Parking servis imaće na raspolaganju i specijalno vozilo iz Niša za odnošenje automobila. Direktor ovog preduzeća Tomica Aleksić kaže da je u toku tender za izbor izvođača radova za postavljanje kugli na ivicama trotoara, koje bi sprečile nepropisno parkiranje u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari