Veroučitelj Nikola Mićić, koji je ostao bez posla zato što je 19. novembra prisustvovao liturgiji u Dubokom potoku koju je služio sada raščinjeni vladika Artemije, potvrdio je za naš list da se sa porodicom – petoro dece i trudnom suprugom, iselio sa Kosova i Metohije. Iz istog razloga bez posla su ostala još trojica njegovih kolega: Igor Dančetović, Milan Jezgić i Boban Kovačević, ali osim rešenja iz sedišta Eparhije raško-prizrenske (ERP) o uskraćivanju blagoslova za rad u nastavi veronauke nisu svi još dobili zvanične papire iz škola o prekidu radnog odnosa. Svu četvoricu na mestu veroučitelja, sa rešenjima ERP, odmah su zamenili sveštenici.


Nikola Mićić kaže za Danas da je sa dopisom iz ERP otišao u školu i tek tada dobio rešenje o prekidu radnog odnosa. On se iz Kosovske Mitrovice u koju je, kako kaže, 2003. došao na poziv sveštenstva ERP, vratio s porodicom u rodno Valjevo. Objašnjava da „tamo bar ima krov nad glavom, a za posao će morati da se snađe“.

Sva četvorica veroučitelja nameravaju da se čim dobiju zvanične papire o otkazu obrate inspekciji rada, zaštitniku građana, kao i da pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici podignu tužbe protiv škola u kojima su radili, Ministarstva prosvete i SPC, odnosno ERP. To za sada ne mogu da učine dok ne dobiju zvanični otkaz od nadležnih državnih institucija.

U Ministarstvu prosvete Danasu je rečeno da je postupak u „slučaju“ četvorice veroučitelja sa KiM regulisan Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Službenici Ministarstva ističu da je zakonom predviđeno da „nastavnika verske nastave upućuje u školu tradicionalna crkva ili verska zajednica sa utvrđene liste za svaku školsku godinu“ i da tu listu na predlog crkava i verskih zajednica utvrđuje ministar. Zakonom je takođe predviđeno i da „za izvođenje verske nastave nastavnik sa školom u koju je upućen zaključuje ugovor o radu na 12 meseci za svaku školsku godinu, a da radni odnos zaposlenog u ustanovi prestaje u skladu sa zakonom, na osnovu rešenja direktora“.

U Ministarstvu prosvete kažu da u slučaju povrede prava zaposleni treba se obrate Inspekciji rada pri Ministarstvu rada i socijalne politike.

Bez odgovora

Danas nije dobio odgovor na pitanja zbog čega veroučitelji otkaze nisu zvanično dobili od direktora škola, nego od ERP i da li se Ministarstvo prosvete u ovom „slučaju“ uplelo u unutrašnje probleme SPC. U Ministarstvu prosvete nisu želeli da komentarišu spekulacije s terena da su inspektori ovog ministarstva „upozorili“ direktore škola da otpuštenim veroučiteljima ne daju radne preporuke, zato što ceo slučaj, navodno, ima političku pozadinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari