Bezbednosno-informativna agencija proslavila je sinoć jubilej 110-godišnjicu civilne službe bezbednosti u Srbiji svečanošću, kojoj su prisustvovali državni funkcioneri i strane diplomate.Saša Vukadinović, direktor BIA, izjavio je da je prioritet Agencije u prethodnom periodu bilo hapšenje preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

– Svesni važnosti rešavanja ovog pitanja pripadnici BIA u saradnji sa drugim državnim organima danonoćno rade na lociranju i hapšenju haških optuženika. Siguran sam da ćemo u najskorijem vremenskom roku rešiti ovaj problem i tako ukloniti najveću prepreku koja stoji na putu Srbiji u daljim evropskim integracijama, istakao je on.

Vukadinović je naveo da je BIA u toku prethodne godine održavala intenzivnu međunarodnu saradnju, kao i da je cilj tih aktivnosti bio da se spremi adekvatan odgovor na međunarodne bezbednosne rizike – terorizam i organizovani kriminal. Dodao je i da je cilj tih aktivnosti i poboljšanje imidža Srbije. Vukadinović je ocenio da je stanje bezbednosti u zemlji „stabilno“. On je kazao da se BIA kadrovski podmladila navodeći da je prosečna starost pripadnika te agencije 38 godina. Naveo je i da u Agenciji trenutno radi više od 60 odsto ljudi mlađih od 40 godina, kao i da je broj zaposlenih u odnosu na 2000. smanjen za 30 odsto.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je Srbija ključan činilac bezbednosti u regionu jugoistočne Evrope. Tadić je istakao da je obaveza pripadnika BIA da rade na zakonit način, kao i da je potrebno nastaviti reforme u bezbednosnom sektoru. Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će Vlada u skladu sa mogućnostima nastaviti da ulaže u sistem nacionalne bezbednosti. Svečanosti u sedištu BIA u Beogradu, prisustvovali su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Vojske Srbije sa načelnikom Generalštaba Milojem Miletićem na čelu, kao i brojni ministri i predstavnici pravosuđa. Prisustvovali su i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, zaštitnik građana Saša Janković, te britanski ambasador Stiven Vordsvort. Na svečanosti su bili i prethodni direktor BIA Rade Bulatović i režiser Emir Kusturica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari