Mere Vlade Republike Srbije koje podrazumevaju da se opštinama oduzme 40 odsto transfernih sredstava je katastrofalna za većinu opština. To bi stvorilo ogroman problem mnogim gradovima, a za Inđiju to znači da će na godišnjem nivou biti uskraćena za preko milion evra, koje je država bila dužna da uplati u opštinski budžet. Mere štednje su u opštini Inđija na snazi još od kraja prošle godine, pa su rezultati većvidljivi, a prema rečima predsednika Opštine Inđija Gorana Ješića moraće da se štedi i na nekim projektima koji su bili u planu.

– Rigorozne mere štednje smo uveli još pre sedam meseci, pa ćemo zahvaljujući tome, uspeti da prevaziđemo problem smanjenog transfera novca, koji stiže iz republičke kase ali, nažalost, projekte koje smo zamislili da radimo, objektivno nećemo moći da realizujemo, jer će nam država uskratiti milion evra čistog prihoda na godišnjem nivou – rekao je predsednik Ješići dodao da će zbog svega što se desilo u poslednjih nekoliko meseci u maju morati da se radi rebalans budžeta.

Pored lokalne samouprave dobre rezultate štednje imaju i sva javna preduzeća, ustanove i škole na teritoriji inđijske opštine. Troškovi su smanjeni za preko 50 odsto, a s obzirom na to da je budžet Opštine Inđija većnekoliko godina investicioni, sva raspoloživa sredstva će biti usmerena u razvoj radnih zona i infrastrukturno unapređenje naseljenih mesta, jer je osnovni cilj lokalne samouprave otvaranje novih radnih mesta i stavaranje boljih uslova za život svih građana inđijske opštine.

U anketi koja je ovih dana sprovedena u Inđiji na pitanje šta bi trebalo da bude prioritet opštine najveći broj građana je odgovorio radne zone i to njih 24 odsto. Na drugom mestu 21,28 odsto građana smatra da je to ulaganje u poljoprivredu, dok je 19,15 odsto stanovnika koji su učestvovali u anketi reklo da je to obrazovanje, a sledi turizam sa 15,96 odsto, razvoj saobraćaja 10,64 i komunalna infrastruktura sa 9,57 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari