Uslovne kazne za napadače na novosadski kafić "Crni ovan": Tužilaštvo će se žaliti na presudu Višem sudu 1Foto: B.S.

S.D. (22) i M.G. (21) iz Novog Sada, osuđeni su na uslovne kazne zatvora zbog napada na goste lokala „Crni ovan“ koji se desio u januaru ove godine. Tužilaštvo najavljuje da će se žaliti na ovu presudu Osnovnog suda.

U napadu mladih neofašista, vlasnik lokala Bojana Šovljanskog, zadobio je tada povrede leđa, njegov kolega povređen je po podlaktici i rebrima od udaraca bokserom, ali je i posečen od stakla koje su razbili napadači.

Iz Osnovnog javnog tužilaštva kažu da će se zaliti na prsudu Višem sudu. Tog 15. januara napadnuto je više ljudi u lokalu koji je poznat kao okupljalište novosadskih antifašista.

„Osnovno javno tužilaštvo obaveštava javnost da je u toku ovog krivičnog postupka dokazalo činjenične navode optužnog akta, nakon čega je Osnovni sud doneo i dana 19. septembra 2023. godine javno objavio prvostepenu presudu kojom je okrivljene S. D. i M. G. oglasio krivima za krivično delo nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu iz člana 344. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakonika u vezi sa članom 33. Krivičnog zakonika, te je svakom od okrivljenih izrekao uslovnu osudu tako što im je utvrdio kazne zatvora u trajanju od po jedne godine“, kažu iz tužilaštva.

Istovremeno, kako dodaju, sud je odredio da se ove kazne zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od tri godine od dana pravnosnažnosti presude ne učine novo krivično delo. Istom presudom, okrivljenima je izrečena i mera bezbednosti zabrane prilaženja i komunikacije sa oštećenima u trajanju od tri godine od dana pravnosnažnosti presude, navode u tužilaštvu.

To veče oko 21.30 sati, pojavila su se tri muškarca naoružana bokserima, palicama i mačetom, koja su nosila nacistička obeležja: zastave Konfederacije, kukastog krsteve i ozneke “Zentrope” – fašističke organizacije sledebenika Hitlerove ideologije.

Tri puta su postavili pitanje “gde su vam srpske zastave”, na šta im je odgovoreno da “ne razumeju pitanje” i da će pozvati policiju, nakon čega su napadači počeli su da lupaju stakla na vratima i izlogu kluba, pokušavajući da uđu u unutra.

Šovljanski kaže da je sve moglo proći mnogo gore, sa težim povredama okupljenih u lokalu da nekako nisu uspeli da napadače spreče da upadnu unutra. Najgore mu je kaže što je sve to videla njegova drugarica koja je u šestom mesecu trudnoće i koju je zajedno sa njenim mužem ispraćao iz kafića kada su se napadači pojavili.

„Crni ovan“ samo od tog 15. januara pretrpeo je par napada, a poslednji se desio prošle nedelje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari