U Sirakovu kod Velikog Gradišta, u subotu je sahranjen Tomislav Vasić (75) zvani Misa Zec, koga je svojim rogovima usmrtio jelen lopatar o kojem se godinama brinuo. Do nesreće je došlo 18. decembra, na salašu u ataru Sirakova, na Vasićevom „Ranču“.

Na ovom imanju, površine oko dva hektara, on je godinama brinuo o tri srne i srndaću, poreklom iz Mađarske, kao i o jelenu lopataru, kojeg je nabavio dok je još bio malo lane. Beživotno telo pronašao je Vasićev unuk, pola sata pre ponoći 18. decembra, koji je nakon toga odmah pozvao policiju. Pošto su uspavali jelena, izvršena je analiza njegove krvi, kao i tragova krvi na njegovim rogovima, za koju je utvrđeno da je Vasićeva.

– Obdukcijom je utvrđeno da je Tomislavu Vasiću jelen svojim rogovima naneo teške povrede grudnog koša i vrata, zbog kojih je nastupila trenutna smrt, saznajemo iz istrage. Jelen ubica težak je oko 350 kilograma i na glavi ima jake rogove, koji u trenutku agresije mogu biti smrtonosni, kao što se ispostavilo u ovom slučaju. Meštani pretpostavljaju da je on postao agresivan jer se to događa ako se odgaja sam, bez društva ženke, kao što je on bio već 15 godina.

– Nažalost, očekivali smo ovakav rasplet događaja, jer je grdosija od jelena postala agresivna, zbog nedostatka ženke. Upozoravali smo Tomislava da vodi računa, jer je jelen ogroman, ali nam je on govorio da ništa neće da mu se desi, pošto mu ovaj jede iz ruke, kažu meštani Sirakova.

Od kako se desila ova tragedija, meštani kažu da se sa „Ranča“ neprestano čuje rika jelena, pa pretpostavljaju da on tako doziva gazdu, koji ga je obilazio dva puta dnevno.

– Jednom sam jeo jabuku pored ograde, ali nisam dao i njemu, zbog čega je postao agresivan. Počeo je da frkće i kopa zemlju kopitom, kao bik na koridi. U jednom trenutku zaleteo se i svom snagom rogovima udario u drvo, sa kojeg je počelo da, usled jakog udarca, otpada iverje. Bio je to zastrašujuć prizor. Na tu scenu samo sam se stresao, pomišljajući šta bi bilo sa mnom da se zaleteo u mene, udaljio se od ograde – kaže jedan od rođaka nastradalog. Nesretni Tomislav Vasić, zvani Misa Zec, sahranjen je u subotu na seoskom groblju, u crkvi koju je podigao o svom trošku. Šta će dalje biti sa njegovim jelenom, da li će ga porodica i dalje držati na imanju ili će ga poslati na neko drugo mesto, za sada nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari