U Dubrovniku je juče otvoren peti po redu Kroacija samitu koji je okupio lideri zemalja regiona, više evropskih premijera i šefova diplomatija, ali bez prisustva zvaničnika Srbije. Posle otkazivanja učešća italijanskog premijera Silvija Berluskonija, francuski premijer Fransoa Fijon, prema mišljenju hrvatskih medija, biće glavna zvezda dvodnevnog skupa.

On je ujedno prvi francuski državnik visokog ranga koji posećuje Hrvatsku deset godina od kada je u Zagrebu boravio tadašnji lider Francuske Žak Širak. Zagrebački mediji ocenjuju da Fijonova oseta sasvim sigurno označava pozitivnu političku poruku prema Zagrebu uoči hrvatskog ulaska u EU.

– Hrvatska je ušla u odlučujuću fazu pristupnih pregovora. Razmeri političkih transformacija koje su usledile nakon raspada bivše Jugoslavije, teškog razdoblja obilježenog krvavim sukobima koje ćemo svi pamtiti, doveli su je danas do praga EU. To je zasluženo. Želim da Hrvatska uspešno savlada i poslednji korak kako bismo bili u mogućnosti uskoro je primiti kao 28. državu članicu, izjavio je Fijon u intervjuu za Jutarnji list.

Francuski premijer j, između ostalog dodao, i da je uspeh Hrvatske jasna poruka drugim zemljama regiona koje žele ući u EU: Fijon je najavio da će na marginama samita u Dubrovniku sa hrvatskom koleginicom Jadrankom Kosor potpisati sporazum o strateškom partnerstvu po modelu onih koje je Francuska već potpisala s drugim zemljama srednje i istočne Evrope, ali je ovo prvi put da će se potpisati s evropskom zemljom koja nije članica Unije.

Glavna tema skupa u dubrovačkom hotelu Palas jeste jugoistočna Evropa u suočavanju s globalnih izazovima, s posebnim fokusom na integraciju tog regiona u evroatlantske strukture saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari