Načelnik Doma zdravlja u Rožaju dr Hajran Kalač je, na nedavnoj konferenciji za novinare, najavio realizaciju više projekata i pohvalno ocjenio rad ove zdravstvene institucije.

„Do sada smo u Domu zdravlja odradili nekoliko manjih investicija. Počeo je da radi mamograf vrijedan oko 40.000 evra, a dobili smo ga od Ministarstva zdravlja“, rekao je Kalač. U rožajskom Doma zdravlja, uskoro će početi da rade savjetovališta za mlade, za dijabetes, kao i ambulatna za djecu sa hendikepom sa kojom će ubuduće raditi pedijatar, najmanje pola radnog vremena. „Vjerovatno ćemo tokom ovog mjeseca otvoriti laboratoriju za mikrobiologiju i epidemiologiju. Na tom poslu će biti angažovana dva ljekara iz Berana, jer trenutno nemamo ljekara tih specijalnosti“, dodao je Kalač.

On je istakao da će turska agencija za međunarodnu saradnju TIKA vjerovatno u toku godine obnoviti ginekološko – akušersko odjeljenje i osavremeniti ga. Investicija će koštati oko 200.000 evra, a „Karitas“ je obećao da će tokom godine pomoći realizaciju projekta pedijatarskih ambulanti. Taj posao će, kazao je Kalač, koštati oko 100.000 evra, a trećinu treba da obezbijedi Dom zravlja. Prema njegovim riječima, radi se i na osposobljavanju kadrova i aktivnom nastavku sprovođenja reformi. On je demantovao da se u Domu zdravlja zapošljavaju kadrovi po nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, dodajući da će biti odobrene četiri specijalizacije, od kojih jedna iz epidemiologije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari