Uspesi mladih bez društvene satisfakcije 1Foto: EPA / ELVIS GONZALEZ

Na 10. Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (MOAA) na kojoj su učestvovali srednjoškolci iz 41 zemlje sveta sa 50 timova, učenici iz Srbije su osvojili dve srebrne, šest bronzanih medalja i jednu pohvalu.

To je saopštilo Društvo astronoma Srbije, ukazujući istovremeno na izostanak adekvatne društvene podrške.

Olimpijada je održana u gradu Bubenešvar u Indiji od 9. do 18.decembra. Timovi su formirani od najuspešnijih učenika na republičkom takmičenju Srbije. Učešće prvog tima finansiralo je Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja sa oko 40 odsto potrebnih sredstava, uz obavezu, prema ugovoru, da finansira još toliko po podnošenju odgovarajućih izveštaja. Učešće drugog tima finansirali su lokalni i regionalni sponzori/donatori i roditelji takmičara sa oko 80 odsto ukupno potrebnih sredstava. Sva ostala potrebna sredstva obezbedilo je Društvo astronoma Srbije.

Rezultati koje su naši takmičari ostvarili na 10. MOAA predstavljaju izvanredan uspeh, posebno kada se ima u vidu da je takmičarska ekipa znatno podmlaрena i da su je predstavljali mahom srednjoškolci II i III razreda.

I dalje svoj znaиaj pokazuje prisustvo takmičara iz Matematičke gimnazije u Beogradu, ali je ovog puta pokazano da i ostale srednje škole iz Srbije imaju vrhunske potencijale i odlične рake, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Društva astronoma Srbije Stevo Šegan.

On je naveo da je zbog visokog ranga rezultata takmičara, Srbiji ponuрeno da organizuje 15. MOAA 2021. godine, ali da zbog neadekvatne saradnje sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehološkog razvoja i bez neophodnog zvaničnog dokumenta, koji su tražili i čekali dve godine od nadležnog ministarstva, tu ponudu nisu mogli da prihvate.

Tako ostaje da reрamo uspehe bez potpune društvene satisfakcije i da preporučimo takmičarima da budućnost potraže na drugoj strani, zaključio je Šegan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari