Predsednici sve četiri opštine Pirotskog okruga – Pirota, Babušnce, Dimitrovgrada i Bele Palanke u izjavama za Danas minulu godinu uglavnom ocenjuju pozitivnim ocenama, a od nove očekuju mnogo više.
– Opština Pirot je napravila veliki pomak u prepoznatljivosti, u infrastrukturi i uslovima da investitor dođe.

Predsednici sve četiri opštine Pirotskog okruga – Pirota, Babušnce, Dimitrovgrada i Bele Palanke u izjavama za Danas minulu godinu uglavnom ocenjuju pozitivnim ocenama, a od nove očekuju mnogo više.
– Opština Pirot je napravila veliki pomak u prepoznatljivosti, u infrastrukturi i uslovima da investitor dođe. Nijedan investitor neće doći ako prolazi ulicom Nikole Pašića punom rupa kakva je bila, koja je u mraku kao tunel, i ako nema usvojenih planova detaljne regulacije. Sa Vladom Srbije i NIP ulagali smo u industrijski park. Gotovo je sigurno da će investicija biti tokom 2008. godine jer su za to stvarani uslovi od 2003. godine, mislim na plansku dokumentaciju, infrastrukturne uslove i promocije. Uskoro ćemo pristupiti Nacionalnoj alijansi za razvoj lokalne ekonomije gde su prisutni svi uticajni faktori u zemlji – politički kao i strane uspešne kompanije. Nadam se da ćemo tokom 2008. dobiti sertifikat o pozitivnoj poslovnoj investicionoj klimi u opštini. Ove godine će opština kapitalizovati to što je radila protekle četiri godine tako što će stvoriti klimu da privuče investitore da grade kapacitete u Pirotu. U 2007. imali smo milion evra dodatnih prihoda za izdavanje zemljišta u zakup koji će otvoriti sedamdesetak novih radnih mesta u narednom periodu. Ove godine ćemo otvoriti i kancelariju za lokalni ekonomski razvoj-kaže za Danas predsednik opštine Pirot Vladan Vasić,
Predsednik opštine Dimitrovbgrad dr Veselin Veličkov kaže da je u 2007. godini prioritet imala izgradnja važnih komunalnih objekata.
– Najznačajniji je, svakako, kompletna rekonstrukcija Balkanske, glavne gradske ulice i trga Dr Zorana Đinđića. Balkanska ulica je rekonstruisana u dužini od 800 metara sa potpuno novim instalacijama – rasvetom, elektro, vodovodnom i kanalizacionom mrežom, telefonskim kablom. Trg je takođe dobio savim novo lice. Kraj 2007. obeležen je polaganjem kamena temeljca za budući robno transportno – logistički centar u kome će se graditi fabrika kućnih aparata i drugih elektronskih uređaja. Izgradnja ovog robno-transportno-logističkog centra projekat je kompanije „Vili grup’’ iz Bugarske i vredan je šest miliona evra. Ove godine očekujemo sredstva NIP za izgradnju infrastrukture na prostoru robno-transportnog centra, trebalo bi da počnemo i prvu fazu regulacije Nišave do granice, a vrednost tog projekta je 42 miliona dinara. Za sredstva NIP konkurisali smo sa 17 projekata čija je ukupna vrednost 600 miliona dinara – kaže za Danas predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov.
Predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović kaže da je 2007. obeležila bolja saradnja sa novim sastavom Privremenog organa.
– Zahvaljujući novim članovima Privremenog organa, a pre svega predsedniku Ranku Jankoviću, počela je saradnja onakva kakva treba da bude između tog tela i predsednika opštine. Dakle, reč je o saradnji kad je u pitanju briga za opštinu, a ne briga za članove tog tela koji su bili u ranijem sazivu. Kao plod te nove atmosfere u radu je jednoglasno usvajanje budžeta na sednici Privremenog organa. Prioritet u našem opštinskom budžetu će imati deca. Prvi put je naša opština dodelila 32 stipendije najboljim studentima. U 2007. smo asfaltirali četiri dečja igrališta, a u planu su još tri. Otvorili smo i Mini sportski centar koji je ponos Babušnice, kupili osam stolova za stoni tenis. Posle 14 godina nastavljeni su radovi na plivačkom kompleksu. Nadam se da ćemo u junu ili julu ove godine taj kompleks predati našim sugrađanima na upotrebu. Za Novu godinu podelili smo 700 paketića deci. Za svako novorođenče u opštini iz budžeta izdvajamo po 12.000 dinara. Nagrađujemo i najbolje učenike koji postižu odlične rezultate na takmičenjima, kao i njihove predmetne nastavnike – kaže predsednik opštine Babušnica dr Miroljub Jovanović.
Predsednik opštine Bela Palanka dr Aca Spasić kaže da je u 2007. realizovano pet projekata koji su finansirani sredstvima iz NIP u ukupnoj vrednosti od preko milion evra.
– Od tih para izgrađen je Parohijski dom crkve Voznesenje Gospodnje, izgrađeno više lokalnih putnih pravaca, rekonstruisan je Dom zdravlja, fiskulturna sala u osnovnoj školi, postrojenje za preradu otpadnih voda. Sredstvima JP „Putevi Srbije“ asfaltirane su ulice i trotoari. Vrednost ove investicije iznosi preko 81 milion dinara. Pored toga, 15 ulica u gradu smo asfaltirali takozvanim otpadnim asfaltom. U toku je i realizacija četiri projekta u okviru javnih radova. Sa 33 projekata konkurisali smo za sredstva iz NIP. Imamo projekte iz svih oblasti koje su u nadležnosti lokalne samouprave, počev od energetske infrastrukture, preko puteva, do turizma. Za njihovu realizaciju potrebno je 7,2 miliona evra. Konkurisali smo i projektima od republičkog i regionalnog značaja. Reč je o pet projekata u ukupnoj vrednosi od 6,2 miliona evra. Na osnovu svega ovoga mogu da kažem da očekujem da ova godina bude razvojna u svakom pogledu – kaže predsednik opštine Bela Palanka dr Aca Spasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari